Biblioteket

Bra att ha med på lajv

skrivet av Emma Nykvist 10.12.2005 i kategorin
Rollspelsråd

Vill du ha ett bekvämt och skönt lajv? Följ då dessa små gyllene tips.

 1. Ta alltid med dig varma kläder. (Ok, kanske inte till midsommarlajv) Även om du tycker att vädret är varmt och skönt kommer det garanterat bli kallare till kvällen och natten. Då är ett par varma yllekalsonger och sockor en viktigt förutsättning för att du skall kunna ha det skönt och varmt. (Sockor blir lätt blöta, så ta med extra ombyte) Vantar är också ett hett tips, inlajviga såklart.

  Och kom ihåg: En frusen lajvare är ingen bra lajvare.
 2. Minst lika viktigt som varma kläder är varma sovsaker. Speciellt till ett höst- eller vinterlajv är det ett måste med antingen en varm sovsäck (Såklart mycket väl gömd under en filt och dyl.) eller en hel hög med varma yllefiltar. Men även om du skulle vara påbyltad med 20 stycken filtar hjälper det inte om det slipper att komma kallt drag underifrån. Därför är det minst lika viktigt med ett bra liggunderlag (Även det såklart mycket väl gömt, inlindat i en filt.) eller en varm och gosig fäll av nåt slag. Ett bra tips är även att samla granris och lägga ovanpå hela hopen. Då blir det lite mjukt på samma gång. Lyd dessa råd och du kommer vara pigg och redo varenda morgon. En trött lajvare är inte heller en bra lajvare.
 3. Bekväma skor. Tro mig, du vill absolut inte få skoskav under ett lajv. Kolla därför noga vilka skor du väljer. Här gäller inte talesättet "Vill du vara fin får du lida pin".
 4. Hygienartiklar. Man är helt enkelt inte lika glad om man nästan kräks av sin egen luktande andedräkt. Men kom ihåg att förvara dessa i en påse med en tydlig OFF-runa. (Cirkel med ett vågrätt V) Ett mycket bra tips är att ta med våtsavetter. Speciellt om du har kontaktlinser. Det är inte bara obekvämt att ha skräp på linsen hela dagen, utan också extremt farligt. Allt tvättande som innefattar OFF-saker görs ju såklart så diskret som möjligt.
 5. Med i din lilla hygienpåse kan du även stoppa in lite huvudvärkstabletter, plåster, myggolja, läppfett samt nål och tråd. (Även en extra tygbit kan komma till nytta, tro mig.)
 6. Man blir aldrig glad då man tappar bort saker. Därför är A och O för skönt lajvande tygpåsar. Tygpåsar av alla storlekar. Lite mindre för dina inlajvpengar (Om du inte är eller planerar att bli en rik jävel) Lite större för mat, OFF –saker och diverse småprylar) Du kan aldrig ha för många tygpåsar. Men om du mot förmodan får det så är det alltid någon stackare som glömt sin pengapung.
 7. Men viktigast är kanske ändå mat och vatten. Även om det står att mat kommer serveras är det aldrig fel att ta med eget. Är du hungrig går det helt enkelt inte att lajva på topp. Ta med en alldeles egen vattenflaska och en vattendunk du kan ha på OFF- området. Sedan är det bara att fylla på vartefter du blir törstig. OBS! Drick också även om du inte är törstig. Ta det som en vana att du påminner dig själv att dricka regelbundet. Du vill inte bli uttorkad. 2 liter en varm sommardag är ingenting. En tumregel är att man dricker alltid för lite på lajv. (Och då menar jag inte mjödet) Svettas du mycket är en nypa salt ett absolut måste för att förhindra saltbrist.

Tips på lite i "godsaker" matväg:

 • Bröd (Förvara i vaxat lin så hålls det färskt.)
 • Ost (Förvara i tättslutande kärl eller papperspåse)
 • Hårdkokta ägg
 • Korv (Håller ett par dagar i tygpåse, speciellt om den är salt)
 • Äppel
 • Torkade frukter och nötter.
 • Glögg (Värmer den frusnaste av lajvare och ack så medeltida)
 • Buljong (Varma Koppen etc.) Nyponsoppa (Pulver förvaras i glasflaska)

Dela med dig till höger och vänster så blir alla mycket gladare!

Det sista är det du alltid fick höra under din dagistid då ni skulle på utflykt: Ta med dig ett glatt humör! Gör du det så ser du inte bara till att du själv får ett lyckat lajv, även andra kommer att få det!

» Återvänd till Blandade biblioteket