Biblioteket

Praktiska råd för lajvunderkläder

skrivet av Minna Joki 1.12.2008 i kategorin
Rekvisita

Hittills har inget medeltidsinspirerat lajv inom Eloria haft krav på medeltida underkläder, även om sådana har rekommenderats. Medeltida underkläder är i större utsträckning ett alternativ för den som vill vara lajvklädd helt igenom. Och vem vet? Kanske blir det en varm dag och du får lust att ta av dig till bara underkläderna. Jag skriver detta av erfarenhet.

Ovanstående artikel om underkläder på medeltidsinspirerade lajv är en bra infoboom, men ger få praktiska tips för tillverkningen av lajvunderkläder. Den här artikeln ska kunna användas som utfyllnad och faktisk sömnadsguide för de vanligaste typerna av lajvunderkläder, vilka egentligen är rätt enkla att göra, och om man använder lakanstyg (100 % bomull) eller dylikt billigt tyg så är det även kostnadsdrygt.

Brokor

Brokor är som ett par enorma boxershorts; inte de mest smickrande för formen, men mycket bekväma. I lajv kan de användas av både män och kvinnor, som ersättning för trosor och kalsonger.

http://hem.bredband.net/lajvgillet/klader/brokor-howto.html finns en bra sömnadsbeskrivning för brokor. Den här modellen kan dock vara lite tvär i grenen, så speciellt män kanske föredrar en annan, som jag tyvärr inte har någon länk till. Under Elorias workshoppar finns alltid möjlighet att få direkta råd och hjälp med tillverkning av brokor.

Barmkläde

För ersättning för bh:n finns flera möjligheter:

Wraparound

Inte medeltida, men väl användbart på lajv. En wraparound är helt enkelt ett långt tygstycke som viras runt brösten för att hålla dem på plats. Tygstycket bör vara åtminstone 5 m långt (varierar med omkrets runt bröstkorgen och hur mycket man vill kunna vira tyget) och 20 cm brett (varierar med storleken på brösten). Pröva dig fram, och ha hellre ett för brett tygstycke än för smalt, för annars glider det upp!

Obs: Wraparounds pressar in brösten, så om du har känsliga bröst är wraparound ingenting för dig. I motsats till vad som tidigare sagts vill jag dock påstå att storbystade kvinnor inte borde ha något problem med wraparounds bara för den saken. Däremot är det lättare att få tygstycket att hållas som man har virat det om brösten är av lite större modell och plagget förstör inte kroppsformen lika mycket.

Det finns i grunden två olika sätt att vira en wraparound: runt bröstkorgen och över axlarna (stabilt) eller enbart runt bröstkorgen. Hur man i slutändan virar wraparounden är personligt, efter vad som känns mest bekvämt och håller bäst. Innan du bestämmer dig för något, se till att du kan ligga bekvämt (gärna sova en hel natt utan besvär) med din wraparound samt röra dig obehindrat utan att tygstycket glider upp. Tro mig, det är inte världens lättaste sak.

Lajvig undertopp

Lär vara den närmaste motsvarigheten till en modern bh. Mönster från Dragonbanes hemsida.

Särk

En tunn underklänning. Kan sys enligt vanligt klänningsmönster. Om man vill att särken ska ge stöd åt bysten kan man sy in (eller vira) ett brett band under bysten och låta tyget spänna åt om brösten. Att brösten har stöd undertill är ändå viktigast.

Sockor

Lajviga sockor är otroligt lätta att sy. Se Dragonbanes hemsida. Feetrags är ett bra alternativ om man vill se lite mer sliten ut i klädseln. Genom att sy fast en läderbotten på sockorna kan de t.o.m. fungera istället för skor (på sommarlajv i torra förhållanden). Nålbundna och, i de flesta fall, stickade sockor är också bra.

» Återvänd till Blandade biblioteket