Biblioteket

Underkläder på medeltidsinspirerade lajv

skrivet av Erica Kolppanen 5.3.2006 i kategorin
Rekvisita

Få medeltids-lajv har så höga krav att deltagarna förmodas vara helt korrekt klädda rakt igenom. På de flesta lajv fungerar diskreta moderna underkläder hur bra som helst. Men för dem som ska på ett högkravslajv eller bara annars är intresserad av att ha en komplett in-lajvig dräkt så kan en hel del frågor uppstå. Vad hade medeltidsmänniskan för underkläder? Hur såg de ut? I vilket material gjordes de?

Jag ska här försöka besvara frågorna.

Brokor och hosor

Det mest praktiska plagget för män och även kvinnor är onekligen brokor. De liknar långt ett par moderna boxershorts och är bekväma att bära. Brokor var ett allmänt plagg bland männen under medeltiden. Det har däremot diskuterats fram och tillbaka om kvinnor på medeltiden bar brokor eller om det var förbehållet männen.Vissa anser att kvinnorna gick med bakarna bara under särkar och klänningar medan andra hävdar att de måste haft någonting att fästa sina motsvarigheter till dagens dambindor i. Några mycket intressanta diskussioner i ämnet står att finna på Historiska Världars forum. Även på Svarta Kattens forum har ämnet kommit upp. På Historiska Världars forum kan man läsa att en av anklagelserna mot Jeanne d'Arc lär ha varit att hon bar manliga brokor. Skribenten funderar på om det är just för att det är manliga brokor eller för att det är brokor överlag. Jag har i mina efterforskningar inte hittat några säkra bevis varken för eller emot att kvinnor bar brokor under medeltiden, men på sidan http://www.ca1310.de/kleidung/index.htm så hittar man en bild dår en kvinna tar på sig något som är misstänkt likt ett par brokor. Under lajv tycker jag att kvinnor utan problem kan bära brokor.

Under medeltiden så bar männen brokor tillsammans med hosor, ett par höga strumpliknande fotbeklädnader, vilka fästes i ett bälte under tunikan. Hosorna blev med tiden längre medan tunikorna blev kortare och brokornas existens var det enda som lät männen behålla sin värdighet. Hosorna "växte" efter hand ihop i grenen och blev likställda med byxor.

På följande sidor kan man hitta mönster och beskrivningar på hur man tillverkar brokor och hosor:

Särk

Mycket tyder på att medeltidskvinnans vanligaste underplagg var en enkel särk, antagligen utan ärmar eller med en kort ärm. Särken fungerade som underklänning och möjligtvis också som nattplagg. På sidan http://gallowglass.org/jadwiga/pictures/bohemia/bathkeepers.html kan man se ett flertal bilder på daderskor i tunna särkar med axelband.

Barmkläde

Barmkläde är inte något medeltida klädesplagg, men en bra ersättare för BH:n under lajv. Ett barmkläde måste skräddarsys för varje enskild person. Grundmönster kan köpas från Svarta Kattens Handelsbod, http://www.svartakatten.com

Korsett

De korsetter som snördes omänskligt hårt och många gånger hotade att ta kol på sina bärarinnor dök upp först efter medeltidens slut och är därför inte aktuella här. Korsettens föregångare började däremot ta form redan på 1300-talet då kvinnans dräkt fick en högre och mer åtsittande midja. Under 1500-talet blev kvinnans dräkt tudelad i en underdel och en överdel, ett s.k. livstycke, vilken snördes åt för att hålla kvinnans former på plats. Senare utvecklades livstycket till underplagget korsett och överplagget väst.

Är man intresserad av att tillverka en korsett så kan man att ta en titt på sidan: http://www.lollossida.se/underklader.htm. Där hittar man också tips för andra senare påkomna underplagg.

Cotte

Cotte är inte ett underplagg utan en ytterklänning som gör BH och liknande onödigt. Den håller brösten på plats så att det ser snyggt ut och känns bekvämt. Efter vad jag har förstått så varken klämmer eller trycker en cotte för mycket. Den fungerar utmärkt både för små- och storbystade kvinnor.

Beskrivning på hur man tillverkar en cotte hittar man på den sista länken på sidan http://www.cottesimple.com.

Material

Ja, vad för material passar då bäst till underkläder?

Bommull skulle många kanske tycka, men dessvärre så var bomull inte ett alternativ för medeltidsmänniskan för materialet kom till Europa först långt senare. Inte heller på medeltidsinspirerade högkravslajv skulle jag rekomendera bomull då detta kanske inte är ett tillåtet material.

Det rätta materialet för de flesta plagg som jag beskrivit ovan är linne. Det kan tyckas strävt och styvt i början, men ju mer du använder kläderna destu mjukare och skönare blir linnet. Det enda undantaget gällande materialet är cotte. Detta är en överklänning och ska därför vara gjord i ylle.

Källor:

» Återvänd till Blandade biblioteket