Biblioteket

Recept på Sötsaker och Bröd från medeltiden

skrivet av Erica Kolppanen 5.3.2006 i kategorin
Kost och logi

Nedan presenteras några recept på bröd, kakor och andra sötsaker från medeltiden. Bröden kan vara trevliga att baka och ha med på lajv, medan sötsakerna kan vara intressanta och annorlunda efterrätter i vardagen.

Många av ingredienserna i nedanstående recept var under medeltiden mycket dyra, till exempel saffran, peppar, strösocker och vetemjöl. Dessa var därför förbehållna de rika, adeln och prästerskapet. Tyvärr finns det mycket få källor med recept på vardagsmänniskans mat.

Vissa av ingredienserna är inte orginal då de medeltida texterna har varit svåra att tyda och kanske innehållit ord som inte har någon översättning idag. I många av receptena kan man själv experimentera fram och tillbaka med ingredienserna och kanske hitta nya, exotiska smaker och konsistenser.

Baka, go vänner, och njut!

Flatbröd (Sverige,1300-talet)

Ingredienser

  • 5 dl kornmjöl
  • 3 dl rågmjöl
  • 4 dl mjölk eller vatten (ni kan också själva experimentera med vatten och mjölk blandningar)
  • 1 tsk salt
  • 1 msk anis eller kummin

Tillvägagångssätt

  • Blanda ingredienserna (om du vill så kan du ersätta en del av korn- och/eller rågmjölet med vetemjöl) och kavla ut degen till tunna tefatsstora bröd.
  • Nagga bröden och grädda dem på en stekplåt (eller i en bakugn om du har tillgång till en).

Kokta Kringlor (Sverige, 1300-talet)

Ingredienser

  • 3 ägg
  • ½ dl honung
  • 6 msk grädde
  • Grahamsmjöl och vetemjöl

Tillvägagångssätt

  • Arbeta ihop degen och forma kringlorna.
  • Lägg kringlorna i kokande vatten och låt dem koka tills de flyter upp av sig själva.
  • Ta upp kringlorna ur vattnet och placera dem på en varm plåt.
  • Grädda dem i ugnen på medelstark värme.

Pinjenötsgodsaker (England, 1300- talet)

Ingredienser

  • 200 g strösocker
  • 2 msk flytande honung
  • 1 ¼ dl vatten
  • 1 rågad msk hackade eller malda pinjenötskärnor
  • 100 g fina vita brödsmulor
  • ½-1 tsk mald ingefära

Tillvägagångssätt

  • Koka sockret, honungen och vattnet på svag värme. Vill du använda moderna metoder så kan du ta hjälp av en sockertermometer. Denna bör till slut visa 110 °C. Väljer du att använda gammaldagsmetoder så kan du utföra ett test som går ut på att "ta upp en droppe [...] och lägg den i lite vatten, och se om den hänger ihop".
  • Häll den sirapsliknande blandningen i en skål och vispa några minuter.
  • Tillsätt de resterande ingredienserna och vispa tills smeten tjocknat helt.
  • Häll smeten på en fuktad yta (bakplåt rekommenderas) och låt stelna.
  • Skär upp i bitar och servera.

Leche Lombard/Lombardiska skivor (1400-talet)

Ingredienser - skivor

  • Äggulor från 12 hårdkokta ägg
  • 8 msk flytande honung
  • 175 g fina vita brödsmulor (bör torkas ordentligt före användning)
  • En nypa mald svartpeppar

Ingredienser - sås

  • 2 ¼ dl rödvin (alt. alkoholfri druvsaft)
  • En stor nypa kanel
  • En stor nypa ingefära
  • 5 msk flytande honung

Tillvägagångssätt - skivor

  • Koka honungen till skivorna och låt den sjuda i två minuter. Lyft därefter kastrullen från värmen.
  • Tillsätt äggulorna, lite i taget och vispa försiktigt.
  • Blanda ned brödsmulor och peppar. Ta i mer brödsmulor om inte degen tjocknar helt.
  • Forma efter behag till en limpa.
  • Låt stå och svalna och stelna.
  • Skär upp i tunna skivor.

Tillvägagångssätt - sås

  • Sjud ingredienserna tills vinet reducerats ordentligt.
  • Häll sås över skivorna och servera, förslagsvis till kaffe eller som ett festligt mellanmål.

Paj med saffranskräm (England, Senmedeltiden)

Ingredienser - pajskal

  • 225 g vetemjöl
  • 65 g smör
  • 40 g flott (ister eller vanligt smör)
  • Ca 3 msk kallt vatten, att blanda med

Ingredienser - fyllning

  • Torkad, mald saffran
  • 6 äggulor
  • 3 ½ dl vispgrädde
  • 1 ¼ dl mjölk
  • Ca 4 msk strösocker (eller motsvarande i honung)
  • 1 krm havssalt

Tillvägagångssätt - skal

  • Blanda ihop ingredienserna och forma den till ett skal i en pajform (ca 20 cm i diameter och gärna med löstagbar botten). Skalet bör ha omkring 5 cm höga kanter.
  • Grädda i 15-20 min. i 200 °C. För att undvika bubbligt pajbotten kan man lägga torkade bönor i botten på skalet innan man stoppar det i ugnen.
  • Ta bort bönorna och ställ in formen igen, nu i 160 °C tills pajskalet är torrt och fast, detta tar 6-8 min.

Tillvägagångssätt - fyllning

  • Lös saffranet i 2 msk vatten så att vattnet blir mörkgult.
  • Vispa äggulorna lätt.
  • Vispa ned övriga ingredienser inklusive saffransvattnet.
  • Häll över blandningen i pajskalet.
  • Grädda i ca 45 min. i 160 °C. Pajen ska bli gyllenbrun och fyllningen stabil.

Nederländska pannkakor (Nederländerna, omkring 1510)

Ingredienser - degen

  • Ca 400 g mjöl
  • 30 g jäst
  • 2 ½ ljummen mjölk
  • ½ tsk salt
  • 1 msk socker

Ingredienser - fyllning

  • 200 g valnöts- eller hasselnötskärnor
  • 3-4 syrliga äppel
  • 100 g socker
  • 1-2 tsk kanel
  • 1-2 tsk ingefära
  • Matfett till pannan

Tillvägagångssätt - degen

  • Lös upp jästen i mjölken.
  • Blanda i övriga ingredienser.
  • Låt den vila i en timme.
  • Knåda den och dela upp den i åtta delar.

Tillvägagångssätt - fyllning

  • Hacka nötterna och riv äpplena grovt.
  • Blanda och tillsätt sockret.
  • Smaksätt med kanel och ingefära.

Bakning

  • Kavla ut degbitarna till tunna pannkakor.
  • Lägg på fyllning på pannkakornas ena hälft. Försök undvika att ta med allt för mycket fruktsaft då du lägger på fyllningen.
  • Vik pannkakans andra hälft över fyllningen och tryck ihop kanterna, lämpligen med en gaffel, så att den blir tät.
  • Baka i en panna med mycket matfett, ca 4 min. på varje sida.
  • Serveras varma.

Frittoler (Venedig, 1500-talet)

Ingredienser

  • 25 g russin (helst sultanrussin)
  • 2 msk sött vitt vin (eller likör)
  • 20 g färsk jäst
  • 1 tsk strösocker
  • 100 g vetemjöl
  • 1 nypa salt
  • Rivet skal av 1 citron
  • 1 tsk kanel
  • Vatten
  • Olja till friteringen
  • Strösocker (frivilligt)

Tillvägagångssätt

  • Lägg russinen i vinet och låt dem ligga i åtminstone 30 min.
  • Lös upp jästen med sockret i 2 msk varmt vatten och placera blandningen på ett varmt ställe tills det börjar bubbla.
  • Blanda mjölet, citronskalet, saltet och kanelen.
  • Häll i jästblandningen.
  • Tillsätt mer vatten tills degen är mjuk och smidig.
  • Blanda i russinen och vinet.
  • Lägg över en jäsduk och ställ varmt i ca 30 min. Degen bör nu ha uppnått dubbel storlek.
  • Värm oljan. Se till att den under frityren inte får för hög temperatur för då bränns ytligt liggande russin lätt.
  • Forma klickar av degen. Dessa bör vara lite större än en tesked.
  • Släpp ner klickarna i oljan.
  • Låt frittolklickarna koka i några minuter, tills de blir gyllenbruna.
  • Låt dem rinna av på hushållspapper och börja med nästa omgång.
  • Doppa eller rulla färdiga frittoler i strösocker om du vill.

Källor:

  • Tillbaka till medeltiden av Ebbe Westergren och Tord Nygren
  • Historiebok för kakälskare av Dick Harrison och Eva Helen Ulvros

» Återvänd till Blandade biblioteket