Biblioteket

Isabella – Kryssningslajv

skrivet av Maria Blomqvist och Carolina Renman 16.1.2011 i kategorin
Recensioner och rapporter

Rapport över lajvet Isabella!

Lajvet utspelade sig mellan 10-11 januari 2010 på MS Isabella mellan Åbo och Stockholm. Spelledare var Maria Blomqvist och Carolina Renman. Utöver spelledarna så deltog fem lajvare.

Bakgrund

Deltagarna var indelade i två kompisgäng: Ett killgäng och ett tjejgäng som på varsitt håll hade bestämt sig för att fara på varsin kryssning.

Killgängets syfte var att Bengt hade fått en gratiskryssning och var i stort behov av att festa till det ordentligt. Samtidigt som han ville locka med sina lätt asociala vänner Kenneth och Tobias från sina respektive problem. Kenneths problem var att han levde sitt liv på nätet, mestadels genom World of Warcraft. Tobias i sin tur var överdeprimerad.

Tjejgängets syfte var att Jessica hade behov av att komma från stan och dess tråkiga festutbud och ville i samma veva muntra upp sin vän Sabina som just avslöjat sin fästman med att vara otrogen. Men de kunde ju inte bara fara de två så Jessica drog med två vänner till för att få det till en riktig tjejkryssning. De två andra som kom med var den lätt asociala boknörden Elin och rikemansdottern Katarina.

Mellan de två gängen fanns endast en koppling och det var att Jessica och Bengt hade festat tillsammans (och eventuellt spytt tillsammans) under Pampas nationaldag.

Händelseförlopp

Lajvet började efter att alla hade checkat in. Killarna skickades åt ett håll och tjejerna gick åt ett annat. De träffade på varandra ganska tidigt när de insåg att de hade hytterna bredvid varandra och Bengt kände igen Jessica från Pampas nationaldag.

Jessica som var överförtjust över killarna föreslog snabbt att de skulle hänga ihop och när båda gängen sökte sig till karakoke började saker hända. Under natten festades det hårt. Folk fann varandra och började se världen med nya ögon, men den glada stämningen överskuggades av att Tobias var deprimerad och konstant hotade med att ta livet av sig. Detta ledde till att Bengt blev otroligt frustrerad och irriterad, att Elin fann sympati för Tobias och försökte övertala honom om att livet trots allt har en mening. Detta funderade dock inte och hon sökte senare tröst i Kenneths famn. Tidigare hade även Sabina sökt tröst hos Kenneth och Katarina och Bengt hade också stiftat närmare bekantskap med varandra.

Medan tjejerna gick och lade sig blev Bengt allt mer trött på Tobias prat om att ta livet av sig och blev orolig för hans mentala hälsa, men även för sitt eget liv, eftersom Tobias började prata om att han hade en bomb och tänkte spränga hela skeppet. Bengt och Kenneth kallade på vakter som kom och trodde de skulle ta hand om ett fyllo. De fick höra om bomben, började undersöka Tobias väska. Dock överrumplade Tobias vakterna, tog sin väska och sprang iväg och aktiverade och gömde bomben. Vakterna kallade på hjälp och fick tag på Tobias som vägrade berätta var han gömt bomben. Stockholm larmades och ett bombteam flögs till Isabella, som genomsöktes. Bomben fanns och desarmerades. Tobias fördes till Stockholm för förhör och även Bengt och Kenneth satt i förhör.

Följande morgon kännetecknades av ångest, minnen, ånger och krapula. Tjejerna ville undvika killarna på grund av allt som hänt kvällen innan. Gängen träffades dock igen och tjejerna fick veta vad som hänt under natten. Dessutom fick de veta att Tobias hade hängt sig i sin cell i Stockholm. Samtidigt hade Bengts kusin Janne börjat hänga med killarna efter att ha stigit på i Stockholm.

Efter bastubad och bubbelpool och TaxFree-inköp avslutades lajvet.

Kommentarer om lajvet

Vi tycker att lajvet var mycket lyckat och att vi lyckades bra med vår SL-debut. Vi fick överlag positiv feedback efter lajvet och deltagarna verkar ha haft väldigt roligt.

Själva lajvkonceptet med kryssning var fungerande. Lajvet var mycket självgående eftersom det fanns en hel del att göra på båten och deltagarna var kreativa. Det gjorde också att det inte behövdes så mycket planering för vad som skulle hända.

Lite improvisation av SL krävdes dock eftersom hela bombgrejen var något som vi inte hade räknat med. Detta ledde till en rolig twist som gjorde lajvet lite mer händelserikt.

Något som är värt att tänka på ifall det ordnas liknande lajv i framtiden är att det kan vara bra att ha lite mer djup på karaktärerna, vilket skulle ge mer att spela på för spelarna, eftersom en kryssning är ganska lång och det därmed finns mycket speltid. Deltagarna önskade även mer kopplingar mellan de olika gängen, som kunde leda till mer umgänge mellan gängen och till mer personliga intriger.

Vi tyckte om konceptet och lajvet i sig så i framtiden kommer vi att leda "Isabella 2: En dag i Stockholm".Spelledare Maria Blomqvist och Carolina Renman

» Återvänd till Blandade biblioteket