Biblioteket

Lyckohuset - medeltida tärningsspel

skrivet av Sebastian Köhler 6.12.2012 i kategorin
Underhållning

Lyckohuset är ett tyskt tärningsspel som overifierade källor på internet daterar till medeltiden. Spelet kan närmast liknas vid rulett och kräver två sexsidiga tärningar och ett enkelt spelbräde. Bilden längre ner visar hur spelbrädet kan se ut. Det kan vara uppritat på ett papper, eller bränt i en planka.

Spelet går ut på att man försöker vinna de mynt som finns utplacerade på spelbrädet. Om spelet drivs av brädets ägare börjar ägaren med att placera ut några mynt på ruta nummer 7 för att locka spelare. Om spelet spelas inom en sluten grupp börjar alla med att sätta ut ett mynt på nummer 7. Därefter kastar spelarna i tur och ordning de två tärningarna och agerar enligt följande:

  • Om tärningarnas summa visar 3, 5, 6, 8, 9, 10 eller 11 lägger spelaren ett mynt på rutan med den siffran ifall rutan är tom, men om det redan finns ett mynt på rutan så får spelaren ta myntet.
  • Om tärningarnas summa visar 7 måste spelaren alltid lägga ett mynt på denna ruta. Denna ruta är "Bröllopsgästernas gåvor" och mynten samlas här.
  • Om tärningarnas summa visar 2 kommer spelaren till värdshuset "Grisen". Spelaren får ta alla mynt på spelbrädet förutom mynten på ruta 7.
  • Om tärningarnas summa visar 12 kommer spelaren till "Kungen" och spelaren får ta alla mynt på hela spelbrädet.
  • Om tärningarnas summa visar 4 händer ingenting om spelet spelas inom en sluten grupp, annars måste spelaren ge spelets ägare ett mynt.

 Spelet fortsätter så länge det finns villiga spelare med mynt kvar.

Det är inte viktigt hur rutorna på spelbrädet är uppställda. Spelbrädet kan t.ex. se ut såhär.

 Källor:

» Återvänd till Blandade biblioteket