Biblioteket

Regel-advokaten

skrivet av Mästaren 24.11.2013 i kategorin
Funderingar kring rollspelande

Vi har sett dom vid flera tillfällen. Just nu ligger de hemma i sängen med en regelbok i ett spel som just du drar och sörplar på sitt te.
Du börjar leda ditt spel som du har planerat. Och plötsligt, utan att du är beredd på det, så säger just DEN spelaren att du eller en spelare inte kan göra på ett visst sätt, för det finns en regel på sidan 149, rad 14 som gör en sån sak omöjlig!
Min vän, du har just träffat på regel-advokaten!


Regel-advokater är, som ni antagligen har gissat, personer som pluggar in precis varenda regel som finns i regelboken. Dessa individer vet antagligen mera om spelsystemet än  spelledaren själv, och sparar inte på krutet när det gäller att slänga fram den kunskapen.

Regel-advokater kommer i olika former.
Den ONDE regel-advokaten älskar att briljera med sina kunskaper om spelsystemet och gör det för att visa vilken inkompetent spelledare du är, som inte ens behärskar reglerna! ("Min regel-fu är bättre än din!"). Och denna kan kanske också försöka styra spelet i en viss riktning. Hen lever i en värld där regler betyder att man måste göra på ett visst sätt. Om regel-advokaten poängterar att det finns en regel för en sak så måste du följa den slaviskt. Dessa varianter är väldigt ovanliga. Jag har hört om dessa, men aldrig träffat på en.

Den NEUTRALE regel-advokaten har inga onda avsikter. Det som hen vill är att vara säker på att alla är bekanta med och följer reglerna. Regler är trots allt till för att följas, eller hur? Om inte alla följer regler så blir det anarki där ingen vet något! Och det vill ju ingen! Dessa kan vara snälla att handskas med, men om du börjar försöka göra några hemgjorda regler så blir denna regel-advokat nervös. (Vid sådana tillfällen kan det vara användbart att skissa upp ett Spelkontrakt.)

Den GODE regel-advokaten är väldigt användbar. De hjälper gärna till när det gäller att driva fram storyn. Tänk t.ex om du helt enkelt är ny till systemet (och att spelleda för den delen) och är inte alltid säker på vad du ska göra? Eller om en spelare vill göra något som du med din begränsade kunskap inte vet hur det skulle gå till. Då är det användbart att ha en god regel-advokat, som kan fungera som ditt levande lexikon, som påminner dig om att det finns en regel som gör det omöjliga möjligt!

Regel-advokater är i regel snälla. Trots att namnet kan ha en negativ klang, det påminner om ett finskt ord som kan översättas till "punktälskaren", så måste man komma ihåg att vi alla spelar olika. Regel-advokater är användbara i vissa aspekter, och jobbiga i andra aspekter, precis som de övriga spelarna. Den gyllene regeln i alla spel är att "Alla ska ha roligt". Det är trots allt det som är så underbart med bordsrollspel: Alla samlas med olika bakgrunder, olika preferenser, olika spelsätt och ska tillsammans spela.

» Återvänd till Blandade biblioteket