Biblioteket

Antiblekning av papper

skrivet av Anders Karls 21.8.2009 i kategorin
Rekvisita

Denna artikel förklarar kort hur man lätt och billigt kan få fram papper som ser någorlunda antikt ut.

Utgå från vanligt vitt kopieringspapper (A4) eller annat papper av önskad storlek och kvalitet. Koka sedan en substans bestående av vatten, kaffepulver, kaffesump, snabbkaffe och/eller te. Det har visat sig att frystorkat snabbkaffe är mest effektivt, medan kaffesump och te fungerar sämst. Vill man vara på den säkra sidan är en idé att blanda flera av dessa ingredienser men se åtminstone till att den blir ordentligt stark. Vanligt kaffe, d.v.s. den dryck som många dricker, går också att använda som sådan, men resultatet blir ofta väldigt ljusa och jämna papper.

Ta sedan en stor balja i vilken du sätter dina papper. Tillverkar du många papper bör du sätta i ett papper i gången och varva med kaffeblandningen så att alla papper kommer i kontakt med sörjan. Det är önskvärt att kaffesumpen ligger i blöt tillsammans med pappren så att sila bort sumpen är att göra dig själv en björntjänst. Om pappren inte täcks av vätska bör du tillsätta mer vatten, gärna varmt. Låt sedan allt samman dra en stund.

I detta skede: Vill du tillverka ett papper som bokstavligen är förstört, sönderrivet, skrynklat och fullt med hål, skall du ta upp pappret ur den varma vätskan och knyckla ihop det varefter du försiktigt vecklar ut det och sätter det på tork. Vill du ha ett papper som ändå håller ihop men som har en fin skrynklig textur så kan du göra samma sak, men se till att vätskan är kall. Ju varmare vattnet är desto skörare är pappret. Så länge pappret är vått är det också lätt att riva eller nagga kanterna för att ta bort de annars vackert raka kanterna.

Torkningen av pappren sker lättast genom att sprida ut dem på gräsmattan en solig dag. Torkningen kan dock göras på det sätt man finner mest passande, på bastulaven, badrumsgolvet eller på tvättlinan. När pappren sätts på tork får de gärna ha kaffesump och dyl. på sig. Detta kommer att göra pappret mer varierade och spännande. Vill du däremot ha perfekt jämfärgade papper så skall all kaffesump bort. När pappren torkat, och förhoppningsvis inte blåst iväg, är det bara att borsta bort den torkade sumpen och samla in pappren.

Sätt strykjärnet på full fräs och stryk pappren. Under torkningen har de troligtvis blivit ordentligt buckliga men detta åtgärdar strykjärnet effektivt. Dessutom försvinner en del av kaffedoften under strykjärnets hetta. Det är bevisat att ett ett dyl. strykt papper kan användas för utskrift i vissa skrivare (laserskrivare). Detta gör det lätt att producera antikliknande dokument med både hög kvalitet och kvantitet. Det går givetvis också att använda traditionellt bläck och penna på dessa papper men med sämre resultat än på ett obehandlat papper.

» Återvänd till Blandade biblioteket