Vad är lajv?

För er som inte lajvat vill vi ge en kort beskrivning av vad det hela går ut på, och för erfarna lajvare kan det också löna sig att läsa igenom detta, eftersom synen på lajv varierar och det här är vår syn på det.

Lajv är fri, improviserad teater utan publik eller manus. Det kan också beskrivas som ett mellanting av teater och rollspel. Du tilldelas en roll med personlighet, värderingar och mål. Du förbereder dig inför lajvet genom att sy kläder och tillverka eller skaffa utrustning till din karaktär, såsom vapen och redskap. Sedan går du in i din roll och spelar ut den under lajvet tillsammans med de andra deltagarna.

Varför lajvar man då? För att pröva på nya roller som är främmande i verkliga livet. För att komma bort från den grå och trista vardagen en helg. För att det är otroligt kul. Lajv kan också anses befrämja och förespråka sådant som historia, hantverk och friluftsliv, samt fantasi och kreativitet. Det finns många olika sorters lajv, från fantasy och medeltida till vampyr och science-fiction.

Lajv är öppet för alla, och man blir aldrig för gammal för att lajva. Det finns inga krav på att kunna något eller vara intresserad av något speciellt, det räcker att man är nyfiken och har barnasinnet i behåll. Lajv kan för en del vara ett tidsfördriv, en lek, de gör det för att det är roligt. För andra är det en konstart, en skapande process där alla deltagande är lika medverkande. Vi hoppas att ni som deltar i vårt lajv har något av båda i er. Hur mycket av vardera spelar ingen roll, det finns inget som är fel.

Foto