Midmörkrets fest

Så länge som allas far- och morföräldrar kan minnas, har midmörkrets och midljusets fest alltid firats. Den har firats bakom stängda dörrar och övertäckta fönster framför öppen spis och sprakande eld. De gamla har suttit i gamla stolar och de små har virat in sig fårskinns fällar, och tillsammans har de förtäljt varandra sagor. Även i värdshus har det firats, men i en mer glädjefull anda. Mjöd har druckits, bröd har brutits och sånger har sjungits till lust å leda. Men alltjämt har man kommit ihåg och berättat sagor om väsena, till vilka festen tillägnas.

Mitt i vintern då mörkret ligger som tätast ändrar året sin riktning. Ett halvår har passerat under tilltagande mörker och nu blir det åter ljust. På samma sätt svänger sig sommaren under en speciell dag varje år för att åter bli mörkare. Dessa dagar då ljuset är som starkast eller då mörkret är som tätast, sägs det att Modern byter sida (som när man sover). Stora krafter är i rörelse och alla av Jordmoderns små påverkas. Således kommer det sig så att väsenas krafter under dessa tider ökar i styrka, eftersom varelserna står Modern mycket nära. Deras locktoner blir ljuvligare, deras tänder blir vassare, deras danser blir än mer vilda och deras lustar förstärks mångfalt.

Var människa bör, om livet är henne kärt, alltjämt respektera och komma ihåg dessa varelser. Struntar man i varningarna och trotsar man skogens frid väntar hemska öden. Vanligtvis kan man känna sig säker i sitt hem, men under dessa nätter är ingen plats säker. Väsen vistas allstans och kryper in genom varje springa. För att under dessa nätter värja sig mot varelsernas lystna blickar räcker varken stål eller eld. Ingenting som människan kan frambringa kan rädda en, endast vördnad och respekt kan stilla väsenas glupande lustar. Respekt och vördnad visar man genom att komma ihåg dessa väsen, och föra deras minnen vidare genom sägner, sagor och sånger.

Men midmörkrets fest är också en glädjens tid, en tid då ljuset återvänder. Man firar även detta genom att sjunga muntra sånger, äta gott och dansa. Speciellt på värdshusen, där märkligt folk från när och fjärran samlats, kan midmörkrets fest bli en glad tillställning varvat med både mystik och tärningsspel.

Under midmörkrets fest brukar det sällan vara mycket folk ute. De flesta undviker för allt i världen skogar och mörka platser den natten, och många andra väljer att stanna hemma hos sina nära och kära. Men som sagt är värdshusen ofta en trevligare plats, och mellan de fyra väggarna kan ljus och glädje spridas.

Foto