Rykten

Du som spelare skall själv välja vilka av dessa rykten som din roll är intresserad av. Lite tips på hur du kan välja och tänka:

1) Vad jobbar din roll med? Vad är hennes passion i livet? Det är speciellt rykten som hänger ihop med dessa saker som din roll kommer att ha lagt på minnet.

2) Var har hon befunnit sig den senaste tiden? Om hon varit isolerad på ett ställe kanske hon inte hört så mycket rykten. Om hon däremot befunnit sig på ett värdshus en tid, eller befunnit sig på andra platser med mycket folk i rörelse har hon säkert snappat upp flera rykten.

3) Din roll kan omöjligen veta allt om alla rykten. Bestäm dig för vad din roll vet och inte vet. Ett exempel: Om ett rykte här nedan innehåller information om plats, tid, inblandade personer, motiv o.s.v. kanske din roll bara vet en del av dessa. Detta kommer att ge er något att diskutera.

4) Din roll kanske har hört konstiga versioner av rykten? Sådant som inte alls stämmer. Hitta gärna på egna versioner.

5) Är din roll alls intresserad av sådant här skvaller?

 1. När värdshuset Wegskelet uppfördes välsignades det av prästinnor och därav har det kunnit stå orört av väsen i alla dessa generationer. Vissa säger t.o.m. att själva Tomteluvas hustru var en prästinna, och att hennes välsignande närvaro dröjer kvar över området.

 2. Väsena låter värdshuset Wegskelet stå orört p.g.a. de skyddande talismaner som värdparet har. Värdarna är alltid mycket måna att talismanerna finns uppsatta runt värdshusområdet i alla tider, speciellt under farliga tider på dagen eller året. Talismanerna sägs komma från en liten by vid skogens sydvästra bryn.

 3. "Dimrötters väg" heter så för att själva träden får liv när dimman står tjock, och de kan flytta sina rötter så att stigen tycks vika av och oskyldiga färdmän förvillas.

 4. Ett flertal väsen har plötsligt kommit ner från bergen i sydöst och anfallit Darassa i bärsärkagång.

 5. Vargar härjar i bergsskogen. På ett flertal bondgårdar nära skogskanten i norr har får och höns hittats sönderrivna.

 6. "Gud" är tharernas ord för väsen.

 7. "Gud" är ett uttryck för Jordmoderns alla tre sidor i ett; skapandet, upprätthållandet och förstörelsen.

 8. "De Tre", som tharerna vill höja över alla andra varelser, är egentligen tre olika slags väsen.

 9. Tharien planerar en militärinvasion över Dandára. De s.k. "inkvisitörerna" ska förbereda landet för detta.

 10. Tharien är egentligen två länder i ett. Det västra Khasien övertog det östra landet, Tiack, för länge sedan. Moderns jord är ogynnsam i Tiack. Snön ligger på marken året runt och ingenting växer på marken.

 11. Tharien sägs vara mer än tio gånger större än Dandára och en stor del av dess befolkning är krigare.

 12. Tharier har nästlat sig in hos hárnen och en tharisk man vid namn Schorock är nu dennas rådgivare.

 13. Hárnen kommer att besöka Kaarn under vinterbasaren, något som aldrig tidigare hänt.

 14. Under vinterbasaren i Kaarn, endast två dagar efter midmörkret, är det mycket farligt att röra sig på platser som inte lyses upp av eldar på natten. Väsen kan nämligen i extrema fall lämna bergsskogen och komma in till sådana platser i staden, lockade av antalet människor som rör sig där under denna hektiska period.

 15. I Dwinly bor ett litet antal omantier.

 16. I Dwinly håller på att byggas ett hus av sten. Tharier sägs stå i spetsen för bygget.

 17. För någon vecka sedan seglade det in ett märkligt skepp i hamnen i Dwinly.

 18. En hel by har utrymts i panik söder om Aareni för ungefär en månad sedan, då någon hittade möjliga spår efter en varulv.

 19. En bergssmed har äntligen blivit sedd i de norra bergen. Hittills visste ingen hur de såg ut, men ögonvittnet påstår att den liknar en man, men är nästan tio fot lång, har skuldror som en oxes, och fyra armar!

 20. En viktig person i Madaan har blivit förgiftad av sitt tjänstefolk. Personen i fråga var besläktad till hárnen. Andra säger att det var stadshövdingen. Han dog inte, men däremot gjorde en annan i hans hushåll det.

 21. Några fiskare från Skárna har upptäckt ett skeppsvrak vid klippudden. De lär senare ha seglat dit för att ta en titt. Bara en återvände, och han dog på strandkanten, helt svart i ansiktet. Man hittade dock några enstaka guldmynt innanför hans kläder.

 22. Någon har funnit silver i de västra bergen!

 23. Antalet prästinnor i Shiaan har ökat plötsligt. Antingen kallar Jordmodern på fler nya prästinnor eller så samlas de nuvarande av någon orsak.

 24. Träden flyttar sig söder om Okia! Skiraskogen börjar egenhändigt ta igen det område som den tidigare förlorat åt skogshuggarnas yxor. Vissa tar det här som ett tecken på att landet helar sig själv, andra tyder det som att Jordmodern är vredgad. Kanske fortsätter skogen ända in till staden...

 25. I Jinnan har två personer blivit mördade, en i sitt hem och en utomhus i närheten. Ingen vet vem eller vilka som orsakat dessa personers död, men det spekuleras om allt möjligt. Det populäraste ryktet är att han som hittades död i sitt hem hade mördat den andra (det sägs att det var hans bror!) och sedan gjort självmord.

Ingenting hindrar dig från att komma på mera historier. Bred på bara!

Foto