Scener

I lajvet skall tre scener skådespelas, en i varje runda. Under en runda skådespelar alltså samtliga tävlare samma scen. Scenerna representerar alla olika genrer eller känslor och är således mycket olika. De är alla dialoger, men speciella på det sättet att de inte har ett fast manus. Varje scen innehåller nämligen vissa saker som måste, på ett eller annat sätt, bli gjorda eller sagda. Det är således mer en fråga om att improvisera utgående från vissa givna punkter och på det sättet driva scenen igenom.

Det finns med andra ord inte en lång lista med repliker som ni alla måste lära er, utan bara några saker som ni bör komma ihåg att skall komma fram i varje scen. Dessa upprepas också under själva lajvet. Detta betyder att scenerna inte alls behöver bli likadana (och gärna inte blir det!) när de framförs av olika tävlare. Det viktiga när ni "skådespelar" scenerna är inte att göra allt korrekt eller likadant som alla andra, utan försök hitta en egen vinkel. Det skall också finnas realism och misslyckanden, så var inte rädda för att haka upp er eller låtsas glömma nåt. Domarna bör uppskatta originella idéer, men inte glömma att de kan ha personliga favoriter ("hon har ett så förtjusande skratt!").

Varje scen tar slut när slutkriteriumet har uppfyllts. Vem som spelar vilken karaktär i scenerna lottas slumpmässigt under lajvet.

Scen 1: Doktorsbesöket (känslig, tårfylld drama)

Karaktärer: En doktor och en patient.
Scenario: Patienten kommer in till doktorn för att få höra sina undersökningsresultat.
Krav: Doktorn måste berätta de dåliga nyheterna att patienten förlorat sina superkrafter för gott. Detta gör patienten mycket ledsen. Patienten måste bekänna för doktorn att han/hon i hemlighet varit förälskad i honom/henne.
Slutkriterium: Doktorn har på nåt sätt reagerat på patientens bekännelse.

Scen 2: Förhöret (ilsken action/thriller)

Karaktärer: En arresterad och en polis.
Scenario: Den arresterade skall bli förhörd av en polis. Ett valfritt brott har begåtts och den arresterade misstänks för det.
Krav: Båda parter skall bli argare och argare ju längre scenen framträder (gärna till skrikstadiet). Polisen är fullt övertygad om att den arresterade är skyldig och vill ha en bekännelse. Polisen är arg från början; brottet var vidrigt. Den arresterade är oskyldig till brottet och vet inte ens i början varför han/hon arresterats.
Slutkriterium: Den arresterade tänker inte längre säga nåt utan sin advokat.

Scen 3 (finalscenen): Inbrottet (skräck/komedi)

I denna scen spelas inbrytaren alltid av en domare och offret av en finalist.

Karaktärer: En inbrytare och ett offer.
Scenario: En inbrottstjuv snokar omkring i sovrummet och offret vaknar.
Krav: Inbrytaren hotar offret och vill ha hans/hennes värdesaker. Offret är skräckslaget. Offret försöker ringa nödnumret med inbrytaren snokar i lådor. Inbrytaren tar offret som gisslan och för honom/henne ut ur huset. Där väntar släkt och vänner (publiken) som ropar "Grattis på födelsedagen!"
Slutkriterium: Offret har på nåt sätt reagerat på överraskningsgratulationen.

Foto