Scripth

I ABACUS gestaltar spelarna så kallade scripth, begränsade medvetanden som tillsammans med andra scripth bildar ett system. Scripthen ser ut som människor (det ser Visualisathor till), interagerar som människor (det ser Korrekthor till) och beter sig nästan som människor.

Dessa scripth är begåvade med kreativt tänkande (det ser Distributhor till), men ändå är det begränsat i jämförelse med människor. Vad dessa scripth saknar är däremot den fria viljan. Varje scripth existerar för att utföra en bestämd uppgift och kan inte frångå denna. Med detta sagt så vill jag nu meddela att detta inte gäller till 100 % i detta lajv. En förändring har skett som gjort att scripthen börjat tänja på den fria viljans gränser: Vill jag göra detta eller låter jag bli? En utmaning i detta lajv är att balansera på denna linje mellan "vad jag är ämnad att göra" och "vad jag vill göra".

Men även om viljan finns att göra en viss sak så är ett scripth ändå bara kapabelt att göra det som det är designat att göra. T.ex. så är Terminathor det enda scripth i lajvet med förmågan att radera andra scripth. Detta medför att ett scripth mer eller mindre alltid är beroende av andra scripth då det vill utföra saker som det själv inte är designat att göra; intriger skapas och lajvet blir trevligt.

Känslor och personlighet har dessutom på något mystiskt vis smugit sig in i detta lajv. Dessa existerar för att ge lajvet färg och dynamik. På något metatekniskt vis är scripthens känslor och personlighet knutna till deras inre och på något vis symboliska framställningar av källkoden. Summa summarum: Personligheterna skall överdrivas och känslorna skall användas som en drivkraft för scripthet.

Här följer en lista över de karaktärer som det är möjligt att spela i ABACUS 1.0. Märk väl att inga roller har köns-, ålders- eller utseendemässiga krav.


Visualisathor
Passionerad, hängiven, religiös.
Upprätthåller illusionen av att scripthen ser ut som människor som vistas i ett rum.

Distributhor
Anspråkslös, naiv, utsatt.
Fördelare av den Dynamiska DataStrömmen, den energi som håller alla script i rörelse.

Kommunikathor
Högtidlig, skenhelig, primadonna.
Mottagare av mystiska budskap från riket-bortom-postlådan. Alla scripth lyder kommunikathors ord.

Arkivathor
Organiserad, tankspridd, paranoid.
Arkiverar filer i arkivet. Plockar in filerna i arkivet, plockar ut filerna ur arkivet.

Dekrypthor
Skvallrig, lättfotad, fnittrig.
Avkodare av kodade filer. Maka till den försvunna Enkrypthor.

Transmithor
Balanserad, insiktsfull, förnuftig.
Mottagare och sändare av filer. Användare av den mystiska postlådan.

Protecthor
Enfaldig, trogen, stark.
Väktare över dörren till ethern. Endast denne kan öppna och stänga dörren och ingen kan passera dörren utan Protecthors tillstånd.

Investigathor
Respektingivande, äventyrlig, playboy.
Främlingen från etern. Är här för att finna det som saknas. Saknar fortfarande fri vilja.

Korrekthor
Excentrisk, besserwisser, smygare.
Övervakar interaktionen mellan programmen och ser till att den är korrekt.

Foto