Hygien och friskvård på lajvet

Mygg och andra insekter

Mygg kan vara en rejäl plåga för lajvare, men det finns sätt att slippa plågoandarna utan att stinka av moderna myggmedel. Det finns till exempel tjärluktande myggmedel och även aloe vera-myggmedel. Om man har med sig någondera i in-lajvig behållare så går det bra att använda under lajvet. Ett helt naturligt myggmedel kan man få om man gnider in sig med blad och blommor av rölleka.

Ett annat sätt att göra upp med de små rackarna är att dagligen äta vitlök i åtminstone en vecka innan lajvet. Myggorna kommer inte att tycka om din lukt då.

Då det gäller andra insekter så ska de som vet med sig att de är allergiska mot getingstick ha med sig sin medicin.

Ormar

Enligt arrangörernas vetskap så ska det inte finnas ormar på ön, men eftersom ormar är simkunniga så kan vi inte garrantera någonting.

Var försiktig med var du sätter fötterna och händerna, speciellt om du rör dig någonstans där marken har fått värmas upp av solen.

Solen

För att undvika att bli solbrända under lajvet så kan du tidigare på sommaren se till att få en fin brun färg. Då du en gång har blivit bruna av solen så bränner du dig inte lika lätt. Skydda ändå bar hud med kläder under lajvet, ha någonting på huvudet, drick ordentligt och håll dig i skugga (inte svårt på en så skogsbeväxt ö) under de hetaste timmarna på dagen.

Vatten och bad

Tänk på att även om det är varmt under sommaren så kan man ändå relativt lätt drabbas av hypotermi, alltså kraftig nedkylning. Spring inte omkring i våta kläder. Det är stor riska att det kommer att blåsa mycket ute på Snäröiran och väta kombinerat med blåst kan mycket snabbt orsaka hypotermi. Försök också att inte stanna i vattnet för länge.

Kom ihåg att dricka mycket så att du inte blir uttorkad. Minst två liter vatten borde man få i sig per dag och är det riktigt varmt så kan man öka mänden till tre liter. Se också till att få i dig tillräckligt med salt. Det binder vätskan i kroppen.

Personlig hygien

Lajvet kommer att hålla på i två dagar så vi kommer inte att hinna bli så smutsiga och äckliga även om vi lever i rätt primitiva förhållanden. Spelare av Nargbor och Dheraier kommer inte att behöva tvätta sig alls, förutom händerna som det åtminstone ska skölja av innan man äter och tvättas ordentligt om man ska handskas med råa matvaror. Vi vill inte att någon ska bli magsjuk bara för att de inte tvättat händerna före kontakt med mat. För Kenoispelare kommer renlighet och rituell tvagning att ingå i kulturen. Dessa spelare får gärna ha med sig linnehanddukar och -badlakan samt tvålar (gärna olivtvålar).

Deodorant eller parfym ska inte medtagas till ön och helst inte heller tandborstar (detta för att minska på off-lajv momenten). Mint- och karamelldoftande tandkrämer bör inte medtas (och inga andra starkt doftande tandkrämer heller).

Tandhygienen kan skötas helt in-lajv, med hjälp av en färsk kvist från en björk eller tall. Spetsa ena ändan till en tandpetare och tugga den anda änden till en borstliknande platt "pensel". Den går att använda flera gånger så en räcker för lajvet. Peta först tänderna med den spetsiga änden, tugga sedan en stund på borständen för att utlösa de bakteriedödande ämnen som finns i träet och borsta sedan av tänderna med den. Drick även mycket vatten, då hålls salivproduktionen igång och tänderna mår bra.

Småsår

Speciellt händer och fötter kan vara utsatta för faran att få små sår. Underskatta inte dessa sår. De kan bli verkligt irriterande och till och med farliga om de förblir oskötta. Kontrollera därför dina händer och fötter dagligen. Ta genast hand om sår då du upptäcker dem.

Vill du sköta om såret in-lajv så går det alldeles utmärkt. Tvätta då av såret med lite rent vatten och en ren tygtrasa. Tvätta inifrån och utåt. Växter som du kan lägga på såret är: färska groblad och färsk rölleka som du först tuggat till en grötig massa. Grobladen är allmänt sårläkande och röllekan är blodstillande och antiseptisk. (Växterna ska inte användas om man har pollenallergi eller mycket känslig hud) Sätt sedan på något slag av skydd så att det inte kommer in smuts i såret.

Om du vill sköta om såret på modernt sätt så kommer det att finnas sårrengörare och plåster i off-båten. Den spelledare som för tillfället är off kan hjälpa dig hitta det du behöver.

Foto