Kläder

På "IVS 4 – Spillror i Havet" är ribban höjd också då det kommer till kläder. Genom att sätta ut vissa riktlinjer för de tre folkgrupperna så vill vi skapa en direkt visuell skillnad mellan dem för att höja stämningen och förbättra spelarnas upplevelse av en kulturkrock. Kläderna har blivit uttänkta så att det inte ska vara svårt att sy även om man inte är erfaren sömmare.

Kläderna för Nargs undre värld är rätt typiska för ett vanligt low-fantasy lajv och något som en erfaren lajvare redan borde ha det mesta av. Dheraiernas kläder har en del speciella drag, men är mycket enkelt uppbyggda och behöver inte vara vackert gjorda. Störst krav ställs på Kenoispelarna som har en mycket speciell och enhetlig klädkultur att skapa. Dessa kläder är dock inte heller några riktigt svåra plagg.

Att tänka på i allmänhet:

 • Tänk på att börja med dina kläder i tid så att du har god tid på dig att passa in dem på dig och gärna också lite extra tid för användning så att kläderna ser ut som din rolls vardagskläder.
 • Du får gärna sy dina kläder för hand, men kläder sydda på symaskin är inga problem. Undvik dock overlock, särskilt på sömmar som kommer att vara synliga på ett eller annat sätt.
 • Sy varma kläder! Även om lajvet är på sommaren kan det bli kallt på kvällen eller om vädret är dåligt.

Material:

 • Kläderna ska vara gjorda i naturmaterial med så lite syntetiska fibrer som möjligt. Syntetiska fibrer brinner lätt och det kommer att finnas många eldar och facklor på lajvet.
 • Det enda undantaget från regeln om att inte använda syntetfibrer är päls, där oäkta päls är tillåtet eftersom arrangörsgruppen inte stöder pälsnäringen.
 • De material som är tillåtna för alla folkslagens kläder på lajvet är: Ylle, linne, bommul och hampa. Som sytråd går det dock bra att använda vanlig polyestertråd.
 • Tygerna ska vara vävda och inte maskinstickade. Handstickade tröjor är dock tillåtet för Nargborna och handstickade strumpor går bra för alla tre folkslagen (även nålbundna klädespagg går bra att använda, dock inte virkade).

Underkläder:

 • På lajvet är det önskvärt att alla har in-lajviga underkläder, men det är inget krav. Vi hoppas dock att så många som möjligt kommer att gå denna önskan till mötes.
 • Brokor ersätter trosor och kalsonger.
 • Då det gäller en ersättning för bh:n har kvinnor två möjligheter. Den första är att linda brösten med en lång och åtminstone 15 cm bred tygremsa. Denna viras flera varv runt bröstkorgen för att hålla brösten på plats och kan också eventuellt föras över axlarna för att lindningen inte ska glida ner. Den andra möjligheten är att sy en in-lajvig bh. Den blir som en kort hybrid mellan en väst och en korsett, vilken bärs under resten av kläderna.
 • Information om underkläder på lajv finns i Blandade biblioteket

Skor:

 • Skorna ska vara gjorda av läder, mocka, näver, tovad ull eller mycket bra imitationer av läder och mocka.
 • Tydligt mönstrade gummisulor eller gummisulor i en avstickande färg är inte tillåtna.

Nargs undre värld

Nargbornas klädsel är inspirerad av vikingatid och tidig västeuropeisk medeltid och främst de lägre samhällsklassernas klädsel. Kläderna är ofta smutsiga, trasiga och nötta, men lagningar är oftast hyfsat välgjorda. Nu efter förföljelsen ser allas kläder extra sorgliga och slitna ut. De plagg som man förutom underkläderna kan inkludera i sin klädsel som slödder från Narg är: skjorta, tunika, byxor, kjol, klänning, väst, tabard, mössa, mantel och struthätta.

Färger och material:

 • De färger som förekommer på Nargbornas kläder är: Mörka/dova naturfärger, brunt, mörkbrunt, grått, vitt, naturvitt, svart, mörklila, mörkblått, vinrött.
 • Ljusare färger, såsom beige och rött, används ibland, men inte i större mängder eftersom de är så iögonfallande och lätt upptäcks.
 • Vitt och naturvitt används främst till underkläder och till skjortor; klädesplagg som inte syns särskilt mycket.
 • Mönstrade tyger används inte.
 • Förutom de tidigare nämnda materialen så kan Nargborna använda en hel del läder, särskilt till klädesplagg och -delar som är speciellt utsatta för slitage (ex. Armbågar och knän samt även västar). Även en del päls förekommer till fodringar och kragar.

Utsmyckning:

Nargbornas kläder är rätt ofta osmyckade, men broderade bårder i geometriska mönster och vävda band i fållar och halslinningar förekommer.

Skor:

Ordentliga kängor eller stövelliknande skodon rekomenderas.

Väskor och förvaring:

 • Ett bälte i läder eller flätade band är ett måste. I bältet hänger åtminstone kniven och en pengapung. I pungen kan förutom pengar bevaras allt smått som man gärna vill ha med sig.
 • För större saker och längre resor används ryggsäckar av läder eller starkt tyg eller bärställningar gjorda av sega vidjor eller järn.

De olika klädesplaggen (klicka på namnen för att se principskisser):

Skjortan: Om man har en så bärs den alltid underst av alla överplagg för överkroppen. Den kan sys enkel med raka rektangulära stycken och i T-form, men kan även göras mer invecklad. En skjorta ska gärna ha krage. Skjortorna vid historiska världars dräktmönsterbas kan tjäna som förebilder och mönster om man vill.

Tunika: Bärs mot huden eller över en skjorta. Kan ha hellånga ärmar eller ärmar som bara går ner till ungefär hälften av armen. Längden på själva tunikan varierar mellan mitt på låret och knälängd. Kan sys enkel med raka rektangulära stycken och i T-form, med fyra kilar nere. Den vikingatida särken eller den vikingatida skjorteln på historiska världars dräktmönsterbas kan tjäna som förebilder och mönster om man vill.

Byxor: Kan bäras av både män och kvinnor. Kan sys raka och enkla med eller utan kil i grenen. Mönstret "basic trousers" på Dragonbanes hemsida kan tjäna som modell. Med lite modifikationergår det bra att använda för kvinnor också.

Klänning: Bärs endast av kvinnor. Oftast en enkel T-formad klänning med ärmkilar och två långa kilar i sidorna samt en bak och en fram. Dessa långa kilar får gärna vara i annan färg än den övriga klänningen.

Kjol: Bärs endast av kvinnor. Bärs tillsammans med skjorta och/eller tunika. Blir som den här över beskrivna klänningen, fast endast dess nedre del.

Väst: Bärs över tunika eller skjorta. Bärs aldrig tillsammans med tabard. Bärs gärna över bältet. Kan sys mycket enkelt i tre delar. Ett stort rektangulärt tygstycke för ryggen och två smalare rektangulära stycken framtill. Detta blir dock inte så snyggt så man kan modifiera styckena lite. Modell kan tas från västmönstren på Dragonbanes hemsida.

Tabard: Bärs över tunika eller skjorta, under bälte. Bärs aldrig tillsammans med väst. Sys utav ett avlångt rektangulärt tygstycke i vars mitt man klipper ett huvudhål. Sidorna lämnas öppna.

Struthätta: Mycket bra att ha. Kan ha lång strut eller ingen alls.

Mössa: Sys utifrån kilar.

Mantel: Nargbons ytterplagg. De flesta mantlar i Narg är inte sydda i våder utan är snarare halvcirkelmantlar eller trekvartcirkelmantlar. Variationen är dock stor, men oftast bärs manteln tillsammans med en struthäta och har därför ingen egen huva.

Dheraierna

Dessa härjand piraters kläder är inte sällan mycket färgranna och flera olika färger sys ofta in i samma plagg. Dheraierna har tillgång till tyger och redskap, men då de oftast tillverkar och lagar sina kläder själva så blir det som det blir. De ser helt enkelt ut som vandrande lapptäcken. Ett plagg som man hade som liten byts inte nödvändigtvis ut mot ett nytt då det blivit för litet utan kilar och förlängningar sys in med samma tyg som tidigare eller med ett annat om det inte finns kvar något av det gamla. Samma sak görs om plagget gått sönder. Dheraierna älskar färger eftersom starkt färgade tyger är dyrbarare än andra tyger.

De plagg som man förutom underkläderna kan inkludera i sin klädsel som Dherai är: skjorta, byxor, huvudduk och kaftan.

Färger och material:

 • De färger som förekommer på Dheraiernas kläder är: Klara färger/lysande färger, rött, orange, gult, grönt, blått, vitt, lila, rosa.
 • Mönstrade tyger (randiga och rutiga) får gärna användas. Här kan en del dovare färger förekomma men de får inte vara dominerande.
 • Dheraier använder inte päls eller lädr i annat än skodon.
 • Förutom de tidigare nämnda materialen så kan Dheraier även använda silke. De tycker om tyget för dess lyster.

Utsmyckning:

Dheraier smyckar inte ut sina kläder.

Skor:

Skor med rätt tunn botten är omtyckta av Dheraierna. De tunna bottnarna gör det lättare att greppa rep och stegar.

Väskor och förvaring:

 • Kaftanerna (och även de andra plaggen) har stora rymliga fickor, ibland gömda, kamoflerade till vanliga lappar. Här förvaras allt smått och gott som man vill bära med sig.
 • Bältet är endast till för vapen.
 • Större föremål förvarar dheraierna i sina sjökistor eller sjömanspåsar (av vilka många sjönk tillsammans med skeppet nyligen)

De olika klädesplaggen (klicka på namnen för att se principskisser):

Skjorta: Sys i enkel T-form med ärmhålekilar. Huvudhålet är oftast inte mer än en skåra.

Byxor: Semipösbyxor. Bärs av både män och kvinnor. Modell kan tas från "cinderhill trousers" på Dragonbanes hemsida.

Huvudduk: Rektangulärt, färgstarkt tygstycke som knyts runt huvudet som skydd för solen.

Kaftan: Dheraiernas ytterplagg. En slags löst sittande jacka vars längd och längd på ärmarna kan variera stort. Det är upp till spelaren till att bestämma längden. Sys med fördel i ylle och med en ordentlig huva. Sys i enkel T-form utan ärmkilar (ärmarna ska var så vida att det inte behövs). Öppen framtill.

Kenoi

Skogsfolkets kläder är inspirerade av samernas traditionella klädedräkter, japanska traditionella kläder samt nordamerikanska indianers traditionella klädedräkter. Kläderna är vackra och eleganta, men ändå inte opraktiska. Kenoifolket tar väl hand om sina kläder och reparerar dem omsorgsfullt ifall de skulle gå sönder. I Kenoisamhället är kjolen ett statusplagg. Alla kvinnor plus de högst uppsatta männen bär kjol. De tygbälten Kenoi bär till sina kläder ska sitta högt upp. Gärna just över den verkliga midjan.

De plagg som man förutom underkläderna kan inkludera i sin klädsel som Kenoi är: koit (jacka), hakai (kjol), tomi (byxor) mivia (skjortan) viri (huvudbonad).

Färger och material:

 • De färger som förekommer på Kenoifolkets kläder är: Ljusa naturfärger, rött, gult, grönt, aprikos, brunlila,gröngul och rödbrunt.
 • Kenoi använder aldrig blå eller svarta kläder. De kan inte få fram färgerna.
 • Vitt används endast för underkläder.
 • Mönstrade tyger används inte.
 • Förutom de tidigare nämnda materialen kan Kenoi även använda päls och läder. Pälsen används för utsmyckning och fodring. Lädret används främst i utsmyckning, men kan även användas i förkläden då grovsysslor ska utföras.
 • Kenois tyger är rätt grova.
 • Kenoi använder inte knappar eller spännen i metall.

Utsmyckning:

Kenoi skyckar gärna ut sina kläder. Praktiskt taget vartenda plagg är utsmyckat med detaljer i päls eller läder samt vackra fjädrar.

Skor:

Remsandaler, näverskor och tovade tofflor.

Väskor och förvaring:

 • Kenoi använder vackert utsmyckade tygväskor i olika storlekar för att bära omkring på de ägodelar som de behöver ha med sig. Väskorna bärs i ett axelband.
 • Andra saker förvaras i lägret, i för ändamålet lämpliga behållare eller på för ändamålet lämpliga platser.

De olika klädesplaggen (klicka på namnen för att se principskisser):

Koit: En slags jacka med ett brett tygbälte. Inspirerad av samernas koltar. Räcker ner till just över käna. Har två framdelar som överlappar varandra då man har den på. Sys med fördel i ylle och med ylle- eller pälsfodring.

Hakai: Kenoiernas kjol, vilken är et tecken på makt och social status. En lång omlottskjol med brett tygbälte. Ska sitta högt.

Tomi: De enkla, raka byxor som bärs av de flesta Kenoimän. Ska sitta högt. Bärs tillsammans med ett brett tygbälte.

Mivia: Överlappningsskjorta som bärs under Hakai och Tomi. Den vikingatida kaftanen på historiska världars dräktmönsterbas kan med några modifikationer verka som modell och mönster.

Viri: Kenoifolkets märkliga huvudbonad. Den består av ett litet ok (som en mindre version av den nedre delen på en struthätta) och ett långt, 15-25 cm brett tygstycke vilket är fastsytt på okets baksida och som viras runt hals och huvud till skydd mot sol och kyla.

Exempel

Dheraierna

Dheraiklädsel Dherai iförd skjorta, byxor, kaftan och huvudduk.
Dheraiklädsel Dherai iförd byxor, skjorta, kaftan och huvudduk.
Dheraiklädsel Dherai iförd byxor, skjorta och huvudduk.

Kenoi

Kenoiklädsel Kenoi iförd mivia, tomi och viri.
Kenoiklädsel Kenoi iförd utsmyckad hakai och koit.
Kenoiklädsel Kenoi iförd sparsamt smyckad mivia och hakai.

Undre världen

Undre världens klädsel
Undre världens klädsel
Undre världens klädsel
Undre världens klädsel
Undre världens klädsel
Undre världens klädsel