Matkulturer

De tre folkslagens matkulturer har, precis som allt annat sina speciella drag. Här nedan beskrivs maten i korthet inom de olika kulturerna och det finns tips om var man kan finna även några exempelrecept. Fler recept får gärna utarbetas av spelarna själva.

Narg

Narg är ett bördigt land och en stor del av landets befolkning jobbar med att ta tillvara på jordens skatter. De brukar jorden, håller boskap och jagar. Längsmed Nargs långa kust är vattnet rikt på fisk.

Tack vare sina bördiga jordar så är det ingen i Narg som verkligen svälter, i alla fall inte ute på landsbyggden. Städerna är annorlunda i detta avseende. Här finns, eller fanns tills alldeles nyligen, stora befolkningsgrupper vilka levde på existensminimum.

Matkulturen i Narg är relativt rik och varierande. Måltiderna innehåller nästan alltid kött eller fisk och bröd serveras i stora mängder till maten.

Odlade matvaror som finns att få tag på i Narg är: Lök, purjolök, havre, korn, krusbär, kål, kålrot, morot, palsternacka, potatis, rovor, rödbetor, sallat, selleri, spenat, vete, äppel, råg och ärtor. Från Narg skogar samlar man in bär, vissa ätliga växter och svamp. Härifrån får man även en stor del av det kött man äter: hjort och älg; vildsvin, hare och bäver; ripa och tjäder. Om man bor nära vatten kan man även jaga sjöfåglar av olika slag. I tamköttväg äts främst svin-, fjäderfä- och nötkött.

Ägg, honung, ost, mjölk, grädde och smör är också väldigt uppskattade och rätt vanliga inslag i den Nargiska maten.

Narg har ingen utpräglad kryddningskultur och maten kan aldrig anklagas för att var direkt kryddstark, men det finns ändå en hel uppsjö kryddor att välja mellan och kombinera för att få fram spännande smakvariationer.

Kryddor som växer vilt i Narg är: Kummin, kungsmynta, timjan och enbär. Kryddor som odlas i Narg är: Kardemumma, anis, dill, citronmeliss och vitlök. Kryddor som importeras till Narg är: Saffran (mycket dyrt), peppar (dyrt), salt (relativt billigt), och ingefära (relativt billigt)

Som måltidsdryck används mjöd för den vanliga Nargbon och vin för den lite mer välbesuttna. Vatten och mjölk dricks endast av barn eller som avbytardryck mellan varven. Andra drycker som gärna konsumeras av Nargbor är avkok på ingefära, vilket värmer gott under de bistra vintrarna samt en svart bitter dryck, kallad Kav, vilken tillreds av rostade bönor som relativt billigt importeras till landet.

Den vanliga Nargbons dagliga matkonsumtion kan se ut på följande sätt:

  • Morgonmål: Gröt med mjölk och smör; bröd, ost, och ägg.
  • Middagsmål: Köttsoppa med grovt bröd.
  • Aftonvard: Köttpaj, kålstuvning och honungsglaserade rotfrukter; bröd, ost och smör.

Det bästa sättet för att pröva på Nargs matkultur är att laga till en ordentlig måltid med rotfrukter, kött och bröd i rikliga mängder. Här nedan finns några exempelrecept, men de flesta medeltida recept passar Narg bra så länge de inte innehåler någonting som inte står uppräknat här ovan (citron är till exempel relativt vanlig i recept från medeltiden, men finns inte i Narg). Vissa saker som finns i Narg, t.ex. Potatis, fanns inte här på medeltiden så man får improvisera in dem i recepten.

Tips på böcker där du kan finna recept som fungerar för Nargisk matkultur är:

  • Hans Käll, Levande rollspel: En handbok, ISBN: 91-27-07201-0
  • Sandra Åstrand, Medeltida mat – på modern svenska, ISBN: 91-970594-0-4

Dheraierna

Dheraiernas matkultur är för det mesta rätt enahanda och inte särskilt finstämd. En av grunderna i mathållningen är surdegsskorpor som de skaffar fram i hamnarna då de går i land. Säckvis med skorpor lastas ombord på skeppet då Dheraierna ska ge sig av. Det är inget fel på dessa skorpor, men efter ett par veckor till sjöss blir man rejält trött på dem.

Den övriga kosten består till största del av soppor av olika slag. Vilka ingredienser som ingår i soppan beror främst på vad som finns att tillgå. Basen i sopporna kan var couscous-gryn, hirs, durra, bönor, majs eller ris. Andra ingredienser kan vara torkat kött, torkade tomater, äpplen, lök och olika kryddor, till exempel saffran, chili, peppar, dragon, koriander och mycket salt.

På vissa av de skepp som Dheraierna plundrar kan de få tag på lyxigare matvaror än sina egna och då blir det fest, även om Dheraierna inte har den kunskap som krävs för att få ut det bästa från denna mat. De flesta skepp som anfalls av Dheraierna har dock lika torftig mathållning som Dheraierna själva.

Som dryck begagnas vatten, men också flera olika alkoholhaltiga drycker, vilka hjälper till att hålla modet uppe under en lång sjöresa. Riktigt fulla är dock Dheraierna aldrig ute till havs. Det skulle kunna vara ödesdigert för dem.

Vid besök i olika hamnar låter Dheraierna sig väl smaka av de lokala läckerheter som bjuds ut vid krogar och världshus i hamnkvarteren. Det är också nu som Dheraierna festar loss på riktigt. Långt starkare drycker än de som finns med på skeppen inmundigas, ofta i rikliga mängder.

Om du vill pröva på Dheraiernas mathållning innan lajvet så kan du bland annat pröva på att baka surdegsskorpor (recept i modern tappning finns här nedanför) även om Dheraierna själva aldrig bakar dessa skorpor. Du kan också pröva på att göra en soppa på t.ex: ris, majs och bönor. Krydda med chili, peppar och mycket salt. Koka soppan för länge så att bönorna spricker och det blir mer som en grötlik sörja. Då har du någonting som är mycket troligt att serveras på ett Dheraiskepp.

På sidan 4 i detta pdf-dokument finns ett recept på surdegsskorpor: www.eldrimner.com/core/files/4056.NB%20nr%204%2007.pdf

I boken Rena Rama Rågen av Lena Hedlund kan man också hitta recept på surdegsskorpor.

Kenoi

Kenoifolket lever av vad naturen ger. De samlar in ätliga växter, bär och svampar. De jagar och fiskar, men är noga med att inte ta mer än vad de behöver. Utöver detta så kan de även ha djur och de Kenoi som bor ute på ön har små odlingar på de öar som ligger närmast.

Matlagningen, liksom allt annat i Kenois kultur, är omgärdat av ritualer. Det är viktigt att man är ren då man gör mat, att matlagningen går stillsamt och lugnt till och att man varje dag offrar lite av maten under ritualträdet.

De lagrar sin mat genom att torka, röka eller jäsa den.

Kenoi dricker endast vatten, bäravkok/saft och örttéer. De börjar varje morgon med en kopp örtte. Jästa dryckers lockelse är inte känd för Kenoi. Om en dryck börjat jäsa så anses den förstörd och hälls ut.

En bok som alla Kenoispelare borde läsa är "Mat på forntida vis: idé- och receptsamling" (ISBN: 91-87336-03-0) Tyvärr kan boken vara svår att få tag på, men någon slags sammanfattning med axplock av det viktigaste ska göras.

Annat som Kenoispelare kan försöka hitta är böcker och hemsidor som behandlar självhushållning. Även om dessa ofta är grundade på jordbruk så kan de komma med mycket nyttigt för Kenoi.

Foto