Visioner

Med anledning av Elorias femårsjubileum, bjuder föreningen er på en lajvfest utan like. Den fruktade IVS-arrangörsgruppen ordnar "I Vargarnas Skugga - Spillror i Havet". Anledningen till att vi kan slå på stora trumman är flera. Deltagarantalet kommer att vara det största föreningen upplevt. Lajvets längd kommer också att vara längre än någonsin tidigare, själva lajvandet pågår från fredag morgon till söndag morgon. Ja, och så har vi ju en hel ö, bara för oss själva...

Ett litet steg ute i världen, men ett stort steg för oss.

Det ovanstående kan ses som en vild vision. Det är inget vi kan garantera, men det är nåt vi drömmer om ska bli verklighet. Vad är våra visioner? Vad är en vision? Vad innebär en lajvvision och hur förverkligar man sådana? Varför måste deltagarna veta det?

Vi vet inte säkert men vi vill åtminstone berätta något med denna text.

Detta är ett lajv om överlevnad, om förändring, om livsomvälvande händelser och om hur vi egentligen ser på och uppfattar andra människor. Ofta möts vi av andra kulturer, ofta söker vi själva nya spännande inslag från andra kulturer för att krydda till vår egen vardag. Vi talar om det mångkulturella samhället och dagens demokratiska öppenhet mot alla folkgrupper och nya samhällsriktningar. Men hur är det egentligen? Har vi någon gång verkligen kommit i riktig kontakt med en främmande kultur? Har vi verkligen kommit ansikte mot ansikte med en kultur och kunnat observera hur den ser ut, hur den luktar, hur den känns på våra fingertoppar? Har inte de som besökt andra kulturer en längre tid drabbats av kulturchocker? Hur många av oss har suttit sig ner vid matbordet hos en helt annan kultur och inte känt sig vilsen?

Vilsen är egentligen ett bra ord att beskriva vår levnadssituation idag, oavsett främmande kulturer. Vi känner oss vilse i livet och i världen. Vi är stressade och rusar hela tiden framåt. Vart är vi på väg? Det vet vi inte, men vi erkänner inte så ofta att vi verkligen är vilsna. Vi är så vana vid att vara det att vi känner oss hotade när någon verkligen har det rätta svaret.

På ytan är ett lajv väldigt skoj och kul, man träffar sina kompisar och blir bekant med nya människor och gör något roligt tillsammans. Men finns det något under ytan? Söker inte vi också svar på frågor, söker inte vi också efter det rätta svaret? Och har vi inte kommit till lajvet för att få se dessa frågor i ett nytt perspektiv? Uppleva en ordinär karaktärs liv i en extraordinär situation och på det viset få en bättre bild av världen och av oss själva? Kanske tycker ni att det inte är såhär, att det inte finns såna ambitioner med det vi gör. Låt oss då fråga er: borde det finnas det? Och på vem sitter ansvaret att skapa dessa mål? Kanske på oss alla.

Vi hoppas att ni inte nu avskräcks från att komma för att vi skulle ha stora tankar om oss själva och detta lajvs utveckling och utgång. Vi gör detta för att det är roligt, det är klart. Men en gnutta allvar hoppas vi att ni alla också kunde unna er.

Våra visioner för detta lajv är stora, och vi hoppas att ni också har höga förväntningar. Vi har tagit oss an ett projekt som vi inte är säkra på att vi klarar av. Och det är så det ska vara. Man måste våga ta risker för att nå högre höjder, man måste våga släppa fotfästet en liten stund.

Men som det är med visioner är de inget mer än förhoppningar på hur det kunde gå. Vi jobbar givetvis för att försöka nå dit, men för att verkligen uppfylla våra visioner behöver vi er hjälp och ert samarbete. I gengäld hoppas vi kunna hjälpa till att förverkliga era visioner och förväntningar.

Vi har inte som mål att skapa det ultimata lajvet, spelet där alla våra våtaste arrangörsdrömmar uppfylls. Vad vi hoppas är dock att skapa någonting levande, någonting som för ens en liten stund, kunde kännas mer verkligt än världen utanför.

Vi vill se:

Levande läger. En ö, stor och tom, kommer att komma till liv när tre olika kulturer uppstår ur ingenting. Tre stora läger ska byggas upp och de kommer inte bara att vara IN-lajv-beboeliga, de kommer att fungera som läger på riktigt, kompletta med allt som behövs för att LEVA fullvärdiga liv i dem. Spelet är fortfarande på låtsas, vi leker fram historien och våra roller, men livet vi lever ska inte behöva låtsas fram. Det kommer att vara tufft, väldigt hardcore faktiskt, men om man tillåter sig själv att leva det liv som finns i sagans värld, blir det ändå ganska bekvämt och mysigt. Ni ska känna er levande i en annan värld. Ni ska också kunna lajva utan att stressa, utan att känna att ni måste spela ut era intriger så fort som möjligt. Ni ska kunna ta det lugnt. Om ni när ni lagar mat känner er tillfreds istället för att tycka att det är dödtid, då har vi lyckats.

Levande kulturer. Den här gången blir det på riktigt. Kulturerna ska för alla människans fem sinnen kännas realistiska och trovärdiga, de ska bli verkliga. Ni ska känna er hemma i er karaktärs kultur och trygga i er grupp. Gruppspel blir till gruppliv. Allt som upplevs är på riktigt, inget behöver ignoreras. Illusionen ska inte kompromissas. Kulturerna ska leva.

Levande drama. Vi vill skapa ett drama som vi inte prövat förr. Vi vill ställa allt på ända, eliminera allt som vi upplever blivit en snedvriden trygghet och tillflyktsort i lajv idag. Inga värdshus, ingen by, inga gycklare, inga soldater, inga skapelsedömande profetior. Istället tre folkgrupper, en är splittrad och chockad, en är uppretad och våldsam, en är paralyserad och rådvill. De har aldrig träffats förr. Tre kulturer som obönhörligen kommer att kollidera med varandra. Ett drama som går bakåt i vår evolution och i vår historia, plockar fram kritiska vägskäl och gör dem aktuella igen.

Tillsammans berättar vi en historia om kulturkrockar, om förändring, om överlevnad, om acceptans. En historia om livet.

Detta är alltså än en gång endast och bara visioner, inget av detta kan vi garantera men vi kommer att jobba för det. Det är också något vi hoppas att ni vill jobba för, eftersom vad vi kräver av oss, kräver vi också av er. Vi skapar denna illusion tillsammans. Vi hoppas att ni kräver något av oss, att ni inte helt okritiskt slukar allt som vi serverar er.

Foto