Vision

Det började med ABACUS 1.0 och fortsatte med Inipi; mitt korståg av excentriska små lajv. Det tredje lajvet i samma familj heter 64 och utspelar sig på ett bräde åtta gånger åtta rutor stort. Denna gång gestaltar vi pjäser i ett schackspel och spelar enligt schackets givna regler; dock med en liten twist.

I praktiken kommer vi med hjälp av tejp rita upp ett schackbräde på ett golv. Spelarna klär sig sedan som schackpjäser och placeras ut på brädet. Spelet förflyter därefter som ett konventionellt schackspel med undantaget att pjäserna har såväl personlighet som personliga mål. Hur detta kommer att påverka schackspelet blir mycket intressant att se.

När jag arrangerar mina små spel har jag ofta en vacker tanke om att experimentet på något viss skall berika vår lajvkultur, men när jag i efterhand betraktar idén till 64 så ser jag dessvärre inte hur detta spektakel skulle vara särskilt berikande. I all min lajviver har jag tydligen glömt bort att tänka djupt och istället fokuserat på att göra någonting kul. :)

Den som nödvändigtvis suktar efter djup lajvfilosofi för nöja sig med att detta lajv har Begränsningar. Varje begränsning är ju sådan att det tvingar andra dimensioner att utvecklas. I 64 är det bland annat den fysiska rörelsen som är begränsad och förhoppningsvis resulterar detta i att mer vikt läggs på verbal kommunikation.

Tilläggas bör också att detta lajv är ett så kallat "minimum-input-lajv". Detta begrepp myntades av lajvfilosofen, av vissa känd som, Skymningsljusets broder och det är med stolthet som jag, Gryningsljusets broder, nu använder mig av termen. Minimum-input-lajv innebär kort och gott att såväl spelledare som spelare i proportion får ut mycket av lajvet utan att investera massvis med tid och energi i förberedelserna.

För att delta i 64 behöver du inte kunna spela schack. Poängen med spelet är främst att ha kul och inte att den egna sidan skall vinna. Med detta sagt hoppas jag nu att så många som möjligt av föreningens medlemmar deltar i detta julfestspektakel och jag hälsar er hjärtligt välkomna med orden:

"Världen ÄR svart och vit."

Anders

Foto