Inledning

Finlands lönnmördargilles existens ligger i vågskålen. Efter det katastrofalt misslyckade rådsmötet där näst intill hela Rådet utplånades har Gillesmästaren Kristian Wiik ställt de fem logerna under sitt direkta styre. Att hålla ihop en organistaion vars ledarstab på ett ögonblick utplånats är ändå inte någon lätt uppgift.

Vasalogen har brutit all kontakt med resten av Gillet. Ingen vet egentligen vad som är på gång där. De spioner som sänts iväg har aldrig återvänt. Och inte nog med det: En del information om gillesmedlemmar har läckt ut till myndigheterna. Många har dukat under i de räder som följt. Det finns förrädare i de egna leden. Ovissheten är stor, rädslan och paranoian växer dag för dag.

Några dagar före allhelgonahelgen anländer ett sändebud från Vasa med ett paket till Helsingforslogen. Innehållet är makabert: fem fingrar, vänstra ringfingret på var och en av de spioner som sänts från Helsingfors till Vasa. Budskapet kunde inte framföras på ett tydligare eller mer traditionsbundet sätt. Detta är en krigsförklaring från Vasas håll!

Från Helsingfors beger sig en trupp på några trogna gillesmedlemmar iväg mot Vasa. Bättre att anfalla dem där innan de hinner till huvudstaden. På vägen till Vasa nås de dock av ryktet att oroligheter brutit ut vid deras destination. Exakt vad dessa rör sig om säger ryktena inte men det verkar som om Vasalogen delat sig i två läger.

Vad har alltså hänt i Vasa de senaste månaderna? Och vilken sida skall Helsingfors ställa sig på, eller kommer detta att bli ett trefrontskrig? Ett nät av lögner ligger spunnet kring Gillet och någonstans måste man börja nysta upp det nätet, men ett enda felsteg kan förgöra allt.

Foto