Vision

Clue är ett lajv i tre akter för tolv deltagare där samtidigt som ett mord skall lösas så gäller det för dej som spelare att försöka uppnå dina personliga mål. Därför är det att göra det lite för enkelt att genrebestämma det som ett rent mordmysterielajv där ofta problemlösningsdelen att lyckas hitta rätt mördare är det enda väsentliga. Minst lika viktigt i Clue är den karaktärsdrivna biten där konflikter finns både inom och mellan karaktärerna. Hur långt är man beredd att gå för att uppnå det man vill?

Men visst ett mord sker och ledtrådarna finns där för den som vill se.

Lajvet utspelar sej på ett engelskt familjegods på 1920-talet. En tid som ofta kallats "Det glada 20-talet". Jazzmusiken var populär, kvinnorna fick större frihet och efter första världskrigets slut rådde en stämning av att allt var möjligt. Stiliga män och glamourösa kvinnor ägnade sig åt tébjudningar och bekymmerslösa utsvävningar i den "aldrig mera krig"-anda som rådde. Man tror att pengar kan köpa allt; framförallt ett vardagsliv utan vardag. Något som man kan se även idag hos de som drömmer om snabb framgång, eller kändisskap via tv-såpor. Man skall vara berömd, berest, välklädd och vacker.

Men egentligen är vi alla som folk är mest.

I en miljö som den här; ett familjegods på landsorten, råder dock en typisk brittisk aristokratisk hövlighet för att inte säga stelhet. Enligt konventionen så brusar man inte högljutt upp utan konflikter antyds och vill man ha något elakt sagt så kommer man hellre med pikar och insinationer än att gå rakt på sak. Om någon skulle få ett ordentligt utbrott på grund av ilska eller att personen blivit sårad och hysterisk så bör det snabbt slätas över.

Visionen är att det skall vara ett lajv där du som spelare får vara med och uppleva vad som händer i ett slutet sällskap när saker och ting ställs på sin spets. Samtidigt skall det vara roligt och engagerande. Du kommer att ha dina intriger att spela på och du kommer säkerligen att vara misstänkt för ett mord du kanske inte har begått.

Att lajvet spelas i tre akter innebär att det kommer att ha två korta avbrott under speldagen. Under dessa avbrott kommer spelarna off att få nödvändig information för att spelet skall kunna gå vidare. Lajvet skall helst dock inte diskuteras spelarna emellan under dessa avbrott.

Tanken med ett avbrott i spelet, för att sedan kunna återgå till sin karaktär kan kanske för endel lajvare kännas främmande, dock vill jag påpeka att de två pauserna är nödvändiga för lajvets helhet.

Vill man hellre uttrycka det så kan man se det som en lajvserie där alla tre delar spelas under en och samma dag.

Det finns inget krav på att komma i en exakt kopia av 20-talets kläder eller frisyrer men stilen skall i varje fall vara inspirerad av den tiden och passa till ens rollpersonlighet. Språket på lajvet är svenska men man får gärna använda de engelska titlarna Sir, Madam, miss etc... Information om de andra karaktärerna och om någon bör tituleras på ett visst sätt får man under det förberedande arbetet.

Så undrar du då vart du skall gå för att välja din roll. Eftersom det är ett lajv fullt av mysterier så är det så att du inte kan välja en specifik roll, exempelvis mördarens, utan du väljer bland karaktärsdrag du skulle vilja spela på. Mer om detta och hur karaktären skapas under rubriken "Anmälning".

Om intresse finns är det tänkt att Clue är ett lajv som skall kunna arrangeras fler gånger. Alla har något att dölja.

Tveka inte att ta kontakt om det finns frågor.

Johan Finne
skapare av Clue

jfinne(at)gmail.com

Foto