Kläder och utseende

Den objudna gästen klassas som "historisk fantasy", vilket såväl klädmässigt som på många andra nivåer innebär att vi rör oss en aning ifrån den traditionella medeltida fantasy-genren. Vi eftersträvar ingen specifik tidsperiod för kläderna, utan blandar friskt (europeiska) stilar från början av 1100-talet till slutet av 1500-talet. Huvudsaken är att kläderna håller en viss standard i enlighet med rollens ställning i samhället. Eftersom händelsen där lajvet utspelar sig är ett festligt tillfälle tenderar klädkoden att svinga åt det lite finare hållet.

Också eftersom lajvet är en fest, samt för att status och utstyrsel är ömsesidigt beroende, är rollens utseende av rätt stor vikt för detta lajv. Spelare förväntas vara redo att skaffa sig en utstyrsel som passar den roll de accepterar. Det rekommenderas varmt att alla spelare tar kontakt med spelledningen för att diskutera fram rollens personliga klädedräkt.

Gästernas utstyrsel

Dina kläder visar vem du är och varifrån du kommer, och ditt sällskap kommer att döma dig enligt dem. Spelare bör betrakta rollens utstyrsel som något som fullbordar illusionen och därför bör kläderna göras så perfekta som möjligt. Eftersom rollernas status varierar mellan allt från vanlig borgare till greve/grevinna så är det svårt att ge mer än allmänna riktlinjer för klädseln. Igen, det bästa sättet att få kläderna på klart är att diskutera med spelledningen. Sådär allmänt kan man tänka sig, att personer med högre status kan låta sig inspireras av senare tids (renässans) mode, medan ju lägre vi går i samhällsordningen desto tidigare i vår tids historia finner vi inspiration.

Alla adelshus har dessutom sina egna egenheter vad gäller utstyrseln, något som kommer att behandlas i ett senare skede i en text om adelshusen. Också i detta avseende kan spelare finna det intressant att diskutera med spelledningen och därmed kunna påverka t.ex. färgsättning och eventuella traditionella mönster.

Normen är vackra kläder i dyra färger och material (obs: bara för att det SER dyrt ut behöver det inte vara det; det finns många trix att ta till). Någon sorts dekorationer får gärna inkluderas för att ge kläderna karaktär, och smycken och accessoarer rekommenderas varmt. Helheten bör vara en klar silhuett, där det kroppsnära (snörning och knäppning på sina ställen) varvas med pösiga former (t.ex. pösärmar, vida kjolar). Det här är egentligen det enda "mode" som sätts för lajvet.

Typdrag i manlig klädsel

  • Snäva former på underkroppen, större former upptill
  • Överkroppen: pösskjorta/tunika och dublett/väst/jacka; manchetter och knappar får gärna användas
  • Underkroppen: byxorna slutar strax under knät och under dem har man korta hosor (långa strumpor); med lång tunika kan enbart långa hosor (typ långkalsonger) användas
  • Skodon: inga stövlar; vanliga festskor tillåts i brist på bättre, men skorna får hemskt gärna vara av lite äldre modell och ha lite klack

Typdrag i kvinnlig klädsel

  • Hellånga klänningar för allihopa, inte skjorta och kjol (om man inte har ett mycket brett bälte eller en korsett som får plaggen att smälta samman och se ut som en klänning)
  • Synlig lagerklädsel är inte obligatoriskt, men mycket vanligt: den understa klänningen bör ha hellånga ärmar och vara fotsid (dvs. så lång att fötterna inte syns då man står upp)
  • Vida kjolar och överlånga ärmar (t.ex. klockärmar) är vanliga
  • Utom vid användandet av korsett är midjan tydligt markerad: antingen hög, vanlig eller låg
  • Skodon: liknande riktlinjer som för männen; är kjolfållen väldigt låg kan man vara friare med skorna, då de inte syns

Utsmyckning och frisyrer

Smycken och dekorationer är en av de saker som skiljer rikas kläder från fattigas. Med ett rejält kantband och några knappar kan du t.ex. förvandla din redan existerande allmogeklänning till en vacker borgarklänning! Även en praktisk del av dräkten, såsom snörning, kan nyttjas som dekoration, genom att använda utstickande färger. Var kreativ.

Långt hår är att föredra för både män och kvinnor och båda sätter upp håret i någon sorts frisyr vid festliga tillfällen, männen vanligtvis i enkel hästsvans medan kvinnors kan vara uppsatta i elaborerade konstverk. Nu är ju vissa av oss helt enkelt korthåriga, och det är absolut ingen synd. Män bör vara slätrakade (vanligast) eller ha ett välansatt skägg eller en mustasch. Helskägg ska undvikas.

Hårspray (helst doftlöst) får användas som substitut för den tidens sockervatten eller vax. Kvinnor får hemskt gärna bära någon hårdekoration, såsom ett diadem eller en huvudbonad. Dessa kan komma i otroligt många varianter. Slöjor och huvuddukar är vardagsplagg och bör undvikas. Män kan använda olika sorters hattar (obs: inomhusplagg!). Inspiration och modeller kan fås av spelledningen.

Exempel och inspiration

Pearsons' Renaissance Shoppe – härifrån kan mycket inspiration tas
Jacka för man (från lajvet Gillestriden 2007)
Heldräkt för borgarkvinna (dubbelklänning med s.k. "helvetesgap") (från lajvet Gillestriden 2007)
Heldräkt för adelskvinna (från lajvet Gillestriden 2007)

Mera inspiration kan tas t.ex. från filmer såsom Elizabeth: The Golden Age och The Other Boleyn Girl. Huvudstilen i dessa filmer är dock 1500-tals tudorstil, vilket är lite "för fint" för de flesta roller.

Tjänstefolkets utstyrsel

Ens uppgift i hushållet bestämmer rätt långt hur presentabel man bör se ut. En kammartjänare är finare klädd än kocken, eftersom hon oftare rör sig där arbetsgivaren (och dennes gäster) ser henne. På denna fest kan man dock mycket väl anta att allt tjänstefolk bör se presentabla nog ut att kunna röra sig bland gästerna. Kläderna är ofta av linne, bomull eller ylle i varierande, dock ofta neutrala, färger.

Baronens tjänstefolk bör i viss mån bära familjens färger för att signalera att de tillhör hushållet. Detta inkluderar något (choklad)brunt plagg på överkroppen – dvs. tunika, väst eller överklänning – samt en liten orange dekoration (fås av spelledningen!) som ska fästas på plagget. Högt uppsatta tjänare kan ha rätt att bära mörkrött istället för brunt, men spelledningen tar upp detta med dem som berörs.

Underhållarnas utstyrsel

Underhållarna har den friaste klädkoden av alla. Istället för att ge allmänna klädråd här ber spelledningen dem som spelar underhållare att diskutera sin klädstil direkt med oss.

Foto