Vampyrer | Vampyrsamhället | Samhället i Finland | Klaner | Ghouler | Andra varelser | Ruby | Ordlista

Ghouler


"Every day is a struggle, a battle with the vain hope that one day, that husk that once was human will take pity upon you and grant you that gift that we all long for…"

Ghouler. Tjänare, slavar, boskap, hantlangare, leksaker, försöksobjekt. Namnen på dem som varken är helt mänskliga eller förlorade till dödens skuggsida är många. Men vad är de? En ghoul är, enkelt sagt, en människa som på ett sätt eller annat förtärt vampyrblod; detta blod ger dem inte bara övermänskliga förmågor och ingjuter extas, utan förhindrar även åldrande. Men dessa gåvor kommer till ett högt pris.

Vampyrblod är ytterst beroendeframkallande – till och med svart heroin bleknar i jämförelse. Men det är inte ett kroppsligt beroende, utan ett psykiskt, vilket gör det hela värre. För varenda individ som förtär vampyrblod kommer att bilda ett starkt band till vampyren från vilken blodet kommer. Vad värre är, ju fler gånger man förtär blod från samma vampyr, desto starkare och våldsammare blir bandet. Deras ord blir ghoulens lag och sällan tänker man två gånger, till och med om man beordras offra sitt liv för sin mästares skull.

Att vara en ghoul är ingen lätt existens. Det starka band man formar innebär att man helt lever enligt vampyrens nycker (som sällan är bra i längden för ghoulens fortsatta existens). Oavsett vad man känner inombords, så lyder man utan att tveka. Vampyren är det viktigaste som existerar, vare sig man älskar eller hatar denne. Och allt som oftast ger vampyren sina ghouler väldigt få anledningar att älska denne.

Så varför håller sig vampyrer med ghouler? Helt enkelt för att ghoulerna, trots att de inte är lika starka som vampyrerna, kan smälta in med resten av mänskligheten mycket enklare. Ghouler kan fortsättningsvis röra sig i solljus, äta vanlig mat, ha sex, föröka sig osv. De är en stor resurs för vampyrens säkerhet och de kan vara aktiva dagtid för att utföra vampyrens befallningar.

Att spela en ghoul kommer att innebära att man är tjänare till en vampyr och villkorslöst lyder dennes befallningar. Det är en annorlunda form av rolldynamik, där ghoulen i sanning är beroende av vampyren och kommer att se till att denna aldrig far illa. Ghoulen har en egen vilja ända tills vampyren säger annorlunda. Hur ghouler behandlas beror till stor del på från vilken klan deras mästare kommer. Olika klaner har olika synsätt på ghouler och därmed olika sätt att behandla dem.

En sammanfattning av fördelar och nackdelar med ghoulexistensen:

+ Övermänskliga förmågor; massiv styrka och snabbhet samt övriga förmågor om vampyren finner det lämpligt att lära ut dem.
+ Åldrandet avtar. Så länge ghoulen har vampyrblod inom sig så kommer kroppen inte att åldras. Men ifall blodet sinar, kommer kroppen snabbt att återta sin "korrekta" ålder. Ifall ghoulen passerat sin naturliga livstid dör han.
+ Möjlighet att omfamnas, d.v.s. bli gjord till vampyr, vilket är något som de flesta ghouler åtrår.

- Ett våldsamt psykologiskt beroende. Fruktansvärda abstinensbesvär ifall ghoulen blir utan blod.
- Starka humörsvängningar, speciellt aggression. Detta leder även till att man lättare blir våldsam.
- Ett band till vampyren som endast kan brytas genom att gå utan blod en lång tid. Vilket är lättare sagt än gjort...





***
Rännstenstango är baserat på Vampire: the Masquerade som ägs av White Wolf Publishing.
Spelledare: Zacharias Holmberg (zacharias.holmberg( a )pp.inet.fi) & Minna Joki (naminnami( a )hotmail.com)