Regler

Förutom vissa avvikelser, vilka redovisas här nedan, gäller Elorias allmänna lajvregler.

OFF-lajv

Lajvsinne och att spela upp sina medspelare
Det här lajvet grundar sig till stor del på karaktärs- och relationsspel. Lajvet kommer även att innehålla ett litet experiment kring dynamiska och intuitiva lajvtekniska regler. För dessa saker krävs ett visst mått av lajvsinne och därför vill jag åter en gång lyfta fram det evigt omtjatade ordet lajvsinne. Lyssna och känn in varann. Spela för att ha roligt, men var också noga med att genom ert spel inte förstöra någons annans upplevelse.

I samma andetag vill jag även lyfta fram det viktiga i att kunna spela upp varandra. Ibland är våra roller häftigare än vi är, eller för den delen otroligt mycket ohäftigare än vi själva är. Spela upp den som har en roll med högre rang än din genom att visa den respekt som den här karaktären förtjänar – bakom karaktären kanske det står en väldigt osäker spelare som är jättenervös inför att spela den här rollen!

Ta hand om varandra, peppa varandra, stötta varandra och jobba tillsammans för en större upplevelse för alla deltagare!

Säkerhet
På detta lajv ersätts säkerhetsordet "ELORIA" med säkerhetsorden "rött-gult-grönt", ett system som är mycket vanligt på de svenska lajv vilka jag brukar delta i. Använd dem i pressade situationer, fysiska eller psykiska för att smidigt kunna undvika obehag rent off eller för att få reda på om dina medspelare är okej. Det går alltid att förtydliga vad exakt i situationen du syftar på när du använder säkerhetsorden.

Vad säger du om du säger något av dessa ord?
"Rött!" – "Backa! Det här har gått för långt. Jag är inte bekväm i den här situationen."
"Gult!" – "Hit, men inte längre! Jag känner mig ännu inte obekväm, men dra inte det här längre."
"Grönt!"/"Det är grönt" – "Allt är okej. Off mår jag bra."
"Grönt?"/"Är det grönt?" – "Är du okej? Mår du bra off?"

Jag vill också tillägga att jag vet att gamla rävar inom Eloria kanske kan ha säkerhetsordet "ELORIA" i ryggraden och att ingen förstås kommer att lyncha er om ni använder det av bara farten i en pressad situation.

Mobiltelefoner
På det här lajvet kan mobilen vara en central del av lajvet för vissa roller och jag uppmuntrar därför gladeligen alla er spelare att bära på er era mobiler och att använda dem av era hjärtans lust. :)

IN-lajv

Knockning
På detta lajv är knockning inte avgränsat till latexvapen utan mer dynamiskt. Om din roll absolut behöver slå ner nån kan du använda andra tillhyggen som finns tillgängliga, men använd lajvsinnet, alltså använd inga vassa föremål, inga föremål som kan gå sönder och slå inte hårt. Det är dessutom så att det finns en roll som har fått tillåtelse att använda kommandot "knock" även utan att dutta någon i ryggen. Spela på det. Spelaren till rollen fuskar inte.

Döden
Försök undvika onödigt dödande. Det finns så många andra intressanta sätt att straffa, plåga och förstöra för andra roller på.

Brygder
Detta är en avvikelse från det system som beskrivs i Elorias allmänna lajvregler. Det är ett dynamiskt och intuitivt system som bygger helt på spelarnas lajvsinne och fantasi. På lajvet kommer det att finnas en väska, tillhörande en av rollerna, vilken innehåller en stor mängd burkar, flaskor, sprutor och tuber med piller, vätskor, salvor osv. Tar din roll något ur den här väskan så bestämmer du själv vad det är din roll får tag på och givetvis också om din roll är medveten om vad han eller hon fått tag på. Den enda begränsningen är att inget av preparaten på något sätt är övernaturliga. De är alla mediciner, droger och gifter vilka finns (eller vilka du tycker verkar rimligt att det kan finnas) i den verkliga världen. Din roll kan exempelvis få tag på sömntabletter, men inte på ett preparat som får folk att oundvikligen vilja dansa samba. :)

Vill din roll sedan ge preparatet till någon annan roll så bestämmer du även själv hur du framför budskapet om vad det gör. Du kan använda dig av lappsystemet som beskrivs i DAL (kommer finnas papper och penna på offen) eller så kan du använda ett muntligt "Veritas". Kommer du på ytterligare något sätt som är smidigt och skulle passa just din situation och ditt syfte väl så är det fritt fram att pröva det också.

Några exempel på effekter som preparaten kan ha: Sövande, muskelavslappnande, bedövande, ångestdämpande, ångestframkallande, hallucinationsskapande, lugnande, dödande, krampframkallande, värklindrande, humörhöjande osv.

Gömma saker
Det är inte tillåtet att gömma inlajvsaker i skrevet för varken kvinnor eller män. Det är för kvinnor dessutom förbjudet att gömma inlajvsaker i BH:n eller på det området på kroppen.

Offlajvprylar kan du gömma hur du vill och var du vill.

Vapen
Det kommer på lajvet bara att finnas ett enda skjutvapen som in-lajv innehåller en faktisk kula, och då bara en endaste kula i just det här specifika vapnet. Övriga skjutvapen kommer att vara så kallade "stunners", ett i den här världen skapat vapen för att stoppa/paralysera/hindra personer utan att döda dem. Stunners skjuter en form av elchock och den träffade rollen förlorar medvetandet, då den slår ut nervsystemet tillfälligt. Stunners kan dock döda om den träffar direkt i hjärtat eller i huvudet på nära håll. En stunner direkt i ryggen eller nacken kan göra rollen permanent förlamad. Det spelar ingen roll var på kroppen din roll blir träffad i övrigt, utan den förlorar alltid medvetandet, då alla nerver bedövas. Efter ungefär två minuter vaknar den skjutna upp, varpå alla nerver signalerar smärta samtidigt (det är mycket, mycket värre än att blir skjuten). Smärtan försvinner efter ungefär 30 sekunder och rollen får inga bestående men.

Om du vill att din roll ska bära vapen behöver det godkännas av arrangör innan lajvets start. Du bestämmer själv om du tycker att din roll ska bära en stunner eller en kniv på begravningen. De vapen som gäller är oladdade airsoftpistoler och små latexknivar och -dolkar. Samtliga skjutvapen medtagna av deltagare kommer att markeras med en tejpbit som visar att det är en Stunner.

Foto