Gokra

Hej, du. Du är ny här, inte sant? Du har nyss flytt söderut i jakten på den Gokranska identiteten? Du har kommit helt rätt. Låt mig berätta om Gokra för dig.

Vårt land ligger strax sydost om Delanja. Det är varmt, med sydligt klimat och palmer så långt ögat kan nå. Det bildades av rebeller från det senarenämnda, rebeller som tröttnat på Delanjanernas förtryck. De som då flydde söderut förenades av en rebellisk ideologi om frihet, och efter ett kort men intensivt befrielsekrig förklarades Gokra självständigt. En av revolutionens ledare utsågs till kung – Hans Majestät Aldric, Frihetens Försvarare, Revolutionens Hjälte och Konung över den Fria Nationen Gokra. Nya lagar stiftades och för en tid rådde fred. Många av lagarna föll dock inte alla i smaken – speciellt inte veteranerna från frihetskriget. De var bland de första som sju år efter självständighetsförklaringen slog sig lös och blev grunden till de rövarband och pirater som härjar i syd.

Kronans svar på det var att slå hårt mot hårt. På så vis uppstod också grunden till konflikten mellan nord och syd, en konflikt som sedan blivit så pass central att den även hamnat på vår fana.

Många av oss ser uppdelningen i nord och syd som en nästan helig sak, en nationalromantisk klenod. De som antingen råkat ut för piratangrepp eller förlorat liv och leverne till kronans hårda skatter ser annorlunda förstås på saken, och sluter antingen upp till armén eller flyr söderut och blir laglösa – pirater. De styrande skiktena i norra Gokra ser med hårda ögon på piraterna och vill krossa dem, vilket är varför de – adeln, armén, borgarna – är de som hårdast propagerar krafttag mot dem. Frågar du mig är de inte bättre än Delanjanerna.

Samhälle

Norra Gokra är ett traditionellt samhälle som mest livnär sig på sjöfart och handel. Överlag används pengar men även byteshandel är vanligt. Här i söder är lagarna inte lika starka som i norr. Här härskar anarkin med pirater, rövare och äventyrare som lever som de själva behagar och tar det de vill ha. Men här finns också de som vill styra, om än på annat sätt än de i norra Gokra. De här rebellerna ser det laglösa livet som nästan ett ideologiskt kall och vill införa fullständig anarki i hela Gokra – ja, hela Giwerld. Det är mellan de här rebellerna och den Gokriska armén som inbördeskriget utkämpas. De flesta vanliga Gokrer är antingen laglydiga, bryr sig inte i politiken eller är rövare, pirater eller äventyrare som för tillfället bara trivs bäst i söder och kanske stöder rebellernas kamp, kanske inte.

Spelsituation

Men det vi verkligen kan, det vi verkligen gillar, är att utforska, att upptäcka nya områden. Att känna vinden i våra hår och veta att vi är fria. Det var också därför vi for norrut, till Ingenmansland. Det var där vi hittade underverk som aldrig förut skådats: Skepp som flyger, vapen som spottar eld.

Så nu är du här. En av de nya, unga äventyrare som vill följa med norrut med luftskeppet Stormryttaren, tillbaka till Ingenmansland på nästa äventyr. Vi är en luggsliten skara som söker vår lycka.

Är du redo?

Foto