rubrik

Det finns en hel del att tänka på när du packar inför lajvet. Förutom din rolls kläder och utrustning ska du ha med olika praktiska saker. Här följer en lista över vad du ska tänka på att packa med några alternativ. Texten innehåller också tips om ätande och sovande under lajv. Före lajvet kommer vi också att skicka ut en checklista för all lajvutrustning så du kan kolla att du har med dig allting.

Äta och dricka

Du ska ta med ett fat eller en skål att äta din mat ur (helst något med höga kanter). Trä- eller keramikkärl fungerar utmärkt (men keramik går enklare sönder). Det finns också engångskärl av pressad bambu som ser inlajviga ut och som kan eldas upp efter lajvet. Som en bonus väger de ingenting i din packning.

För att äta är det bra att ha med sig bestick. En sked och gaffel (eller matsyl) är bra redskap. Som kniv kan man använda sin puukko. Puukkon är annars också bra att ha med som ett praktiskt verktyg under lajvet, liksom ett tändstål, men det är inte en absolut nödvändighet.

En vattenflaska är viktig att ha eftersom kroppen använder mycket vätska. Se till att hela tiden hålla den fylld så att du kommer ihåg att dricka. En glas- eller keramikflaska fungerar men man kan också använda en läskflaska av plast som man täcker in med t.ex. läder och knyter fast en rem vid. Plastflaskan går inte heller lika enkelt sönder som en flaska gjord av glas eller keramik.

En mugg eller en koksa är bra att ha att dricka varma drycker ur.

Sova

Att sova på lajv kan vara lite obekvämare än att sova hemma i sin egen säng, men det är definitivt värt upplevelsen. De största orsakerna till att man sover dåligt är kyla, mygg och ibland väta. Eftersom vi sover IN-lajv ska sovutrustningen se inlajvig ut men det betyder inte att den måste vara helt inlajvig.

Ta med ett liggunderlag. Det isolerar dig från markens kyla och du kan enkelt gömma det med en tunn filt, eller tom. sy in det i en filt. Annat som isolerar bra är fårfällar. De är dessutom mjuka att sova på.

Du kan använda din mantel och några filtar som täcke, och det räcker ifall det inte är allt för kallt under lajvet. Om det däremot blir kallt under natten är det bra att ha en sovsäck. Den går enkelt att gömma under en filt. Det viktigaste är att du inte fryser.

Byt till torra sockor och dra på ett par yllesockor till natten. Se också till att ha en mössa eller duk virad runt huvudet eftersom du förlorar en stor del av kroppsvärmen den vägen. Halsduk är också bra att ha. Vill du undvika myggor kan du ha en tunn bomullsduk för ansiktet.

Viktigt är att du inte går och lägger dig i våta kläder. Ha gärna ett ombyte torra kläder med dig som du kan ta på dig till natten. Lager på lager är ett bra nyckelord för då kan du ta av eller lägga till vid behov. Det går också att dela kroppsvärme genom att ligga nära varandra.

Du kan vädra dina filtar ute under dagen om det är fint väder, men ta in dem före skymningen för då blir det fuktigt och fuktiga filtar är inte kul att sova i. Ett tips om du sover i tält är också att inte sova så att du rör tältduken. Om det regnar kommer vattnet nämligen att komma igenom om du ligger mot den.

Förvaring

Annat du kan tänka på när du packar är att ta med en OFF-påse till lajvet. OFF-påsen är en påse som markerats med en cirkel med ett V i. I den kan du förvara OFF-saker som du absolut inte kan vara utan under lajvet, som t.ex. mediciner eller nödproviant så som torkad frukt eller nötter. Eftersom lajvområdet är rätt litet kan du också ha större OFF-saker i bilen och hämta dem därifrån vid behov. Inga IN-lajvsaker får förvaras i OFF-påsen. Vi kommer att ordna en möjlighet för deltagare att förvara bilnycklar och telefoner vid spelledarcentralen.

Du ska ha med en visslepipa med i din OFF-påse. Den är till för att användas vid nödfall om du behöver påkalla andras uppmärksamhet.

Påsar och väskor är bra att ha för att förvara din rolls saker i. Dessa kan vara allt från små pengapungar till stora näverväskor. Det finns en massa olika sorters påsar och väskor av tyg, läder och annat material man kan använda. För att frakta alltihop till lajvplatsen är en stor väska eller påse bra, där det mesta ryms.

Kläder

Du ska ha med dig de kläder din roll kommer att ha på sig. En utförligare text om de olika kulturernas klädsel hittar du här.

Om det är kallt kan du ha på dig neutrala långkalsonger/strumpbyxor eller tekniska underkläder under dina lajvkläder (undvik rosa eller neonfärgat). I övrigt är det bra att packa med extra sockor och underkläder, och att kanske ha ett ombyte lajvkläder ifall du har utrymme för det i din packning. Ta också med dig OFF-kläder (dvs helt vanliga kläder, om du inte vill resa i dina lajvkläder förstås).

Se till att ha bekväma skor eller stövlar på dig under lajvet. IN-lajviga skor är t.ex. läderskor (eller bra fejkläder) som har en naturlig färg och ser lite mer ålderdomliga ut och som har en neutral skosula. Om de inte ser IN-lajviga ut kan du maskera dem genom att sy damasker (vi kommer att skriva ett blogginlägg om dessa). Gympaskor hör till kategorin skor som det är bäst att lämna hemma. Du kan förstås gå barfota men är det kallt rekommenderas det inte.

Hygien

På lajvplatsen finns inte rinnande vatten men vi kommer att ha rent vatten tillgängligt. Det finns ett utedass.

Ta med en tandborste eller använd en björkkvist för att hålla munnen ren. Munvatten/mintpastiller förekommer i t.ex. Delanjanernas kultur och vi kommer att skriva ett blogginlägg om saken med ett recept ifall du vill göra eget munvatten.

För kvinnor kommer det att finnas ett litet utbud bindor och tamponger tillhanda på dasset, men ta gärna med egna om du känner på dig att du har ett stort behov.

Överlag är det bra att ha med desinfektionsmedel för händerna (även om vi också kommer att ha med det).

Steampunk och vapen

Detta lajv har starka steampunk-drag eftersom det i spelvärlden finns en hel del uppfinningar, så som luftskepp och gasbelysning. Som deltagare får du gärna låta dig inspireras av olika steampunk-element i din utrustning. I texten om klädsel kommer vi att ha med inspirationsbilder.

När det gäller vapen kommer vi i huvudsak att ha två typer av vapen: eggvapen (svärd, dolkar, etc.) och skjutvapen (flintlåspistoler i äkta piratstil). Vi kommer att använda latexvapen och leksakspistoler. Alla vapen kommer att granskas på förhand av SL och måste godkännas innan de kan användas på lajvet. Flintlåspstoler får förstås inte vara laddade med någonting. Säkerhet framom allt. Mer information om vapen på lajv finns i DAL (de allmänna lajvreglerna). Om du tänker att din roll ska vara beväpnad under lajvet måste du också känna till reglerna.

Övrigt

En handduk ifall du vill tvätta dig och simdräkt ifall det är bra väder och vi bestämmer oss för att simma efter lajvet, man vet aldrig. Ta också med pengar till efterlajvpizzan om du tänker delta i den.

Foto