Klankulturerna: Björnar och Vargar

En granskning av de ledande klankulturerna i landet Narg
Likheter och skillnader i kultur och beteende

För att ingen ska tro nåt annat så inleder jag med att säga, att Björnaklanen och Vargaklanen INTE skiljer sig särskilt mycket åt. De skulle inte ha så svårt att leva sida vid sida, om de bara lärde sig det. Men de är alldeles för tjockskalliga för det, och de kommer alltid att vara fiender, stridande om makten i Narg, om inte för något annat så för principens skull. Så då var det utrett.

Och nu då, vad är det för skillnad mellan de två klanerna?

1. Attityd till livet

Björnaklanen är den klan som njuter mer av livet, de tar det lugnt och stressar inte upp sig i onödan. Man kunde väl säga att de är lata. De har lagar och regler, ordning och disciplin, fast mest för sakens skull, och för att det är lättare, dvs. mindre jobbigt, att hålla koll på riket då. De är dock dåliga på att kolla upp att folk håller dessa regler. De är kanske en aning godtrogna när de utgår ifrån att människan i grunden är god och att hon nog följer lagarna utan att man behöver kolla det, att lagarna är för deras bästa, och de lagar som inte är så bra i praktiken kan de ju hoppa över. Huvudsaken är inte att man följer reglerna, man gör bara det man finner vettigt.

Vargaklanen är den mer organiserade, noggranna, laglydiga och överhuvudtaget den mer utländskt inspirerade. De vill alltid skapa ett perfekt samhälle med perfekta lagar, ingen brottslighet, ordning ger ett lyckligt folk. De försöker kolla upp att folk följer lagar, men även de tröttnar ganska fort. De är trots allt bara människor.

2. Fysiska skillnader

Det faktum att klanerna tagit sina namn efter just björnen och vargen är ingen slump. Klanerna är väldigt långt stora släkter med maktbegär, utomstående kan givetvis komma med. Men de är bara toppen, Narg utgörs av de vanliga invånarna och av den undre världen till största delen. Björnaklanens anhängare är vanligtvis (Obs! Detta gäller givetvis inte alla klananhängare, det är bara en allmän sanning, kanske en orättvis sådan, men det är typiska bilden) större, rundare om magen, långsammare, sover mer, super mer och äter mer. Vargaklanen är på samma sätt smalare, kvickare och mer disciplinerade. De är de mer tävlingsinriktade, medan björnarna har kämpalekar, men huvudsaken är inte vem som vinner.

3. Sätt och beteende

Björnaklanen är glömsk, lata och ljuger ofta för att rädda sitt eget skinn. De är mest ute efter makt för att de ger dem rikedomar, mat, dryck och ett liv i lyx.

Vargaklanen söker makten för maktens egen skull, att verkligen kunna känna att man kan göra vad man vill, att man styr ett land. De vill landets bästa hela tiden och man kan ärligt säga att de räddar landet från Björnaklanens armar gång på gång.

4. Konsekvenserna vid klanbyte och de kolliderande kulturerna

Den vanliga Nargbon märker givetvis av om det sker ett klanbyte, det är trots allt en stor händelse som inte inträffar oftare än på sin höjd en gång per hundra år. Det pratas om det länge på förhand, diskussionerna om hur, var och när det kommer att ske. Det är trots allt skifte av makten i det land man bor i, skifte av lite tveksam natur. Man är lite orolig givetvis, det har ju funkat bra med den nuvarande klanen, den nya klanen har kanske en massa underliga funderingar. Det finns ju också de som är trötta på den gamla klanen och välkomnar bytet. Sedan finns det de som inte alls gillar det, utan väntar en massa ont med den nya klanen. Det är sällan nån hemlighet när det är på gång, och man står aldrig överrumplad när det verkligen sker. Sedan pratas det vidare om det en viss tid, från ett par månader riktigt intensivt till ett par år efter, när det inte är så aktuellt längre.

Skillnaderna märks oftast de första månaderna och åren, då klanen är extra noga med att deras reformer utförs noga och har mycket vakter i rörelse för att lugna folket och motverka upprors- och revolutionsstämningar. Sedan när de finner sig tillrätta med sin makt brukar de slappna av i sina krav, och efter nåt år är livet nästan precis likadant som innan, för den vanlige Nargbon alltså. Deras liv fortsätter som tidigare. Inför klanbyten brukar en del hamstra upp, man vet ju aldrig vad som kan hända, men det har alltid varit i onödan.

Den vanliga människan är alltså i de flesta fall varken det ena eller det andra. De blandar sig inte i klangörat mer än de måste. Visst älskar de att prata om det, gnälla över hur dåligt ställt det är i riket, och efter klanbytet inte sena med att klaga över de dåliga förändringar som gjorts. Nargborna är inget politiskt, intrigerande folk överlag. Det är absolut ingen absolut sanning, de flesta organisationer, speciellt i undre världen intrigerar ofta helt våldsamt, ett bra exempel på det är Tjuvgillet, som gick under mest på grund av inre konflikt och maktspel. Men inte ens i toppen, i klanerna och maktstrukturen syns det så mycket byråkrati och falskhet, som man kunde vänta sig i många länder.

Det aktuella klanbytet är historiskt sett ingen speciell händelse. Det enda anmärkningsvärda denna gång, var den fart det skedde med. Man hade just och just hunnit börja höra rykten om det, så var det mitt i allt över. Omställningen kom därför lite hastigare än vanligt och oron i undre världen var extra stor.

Men det måste sägas ännu att detta är en jämförelse och ger bilden av en väldigt strikt och ickefestande klan, vältränade och smala. Detta är relativt, men skillnaden är inte stor. Det är i princip endast Nargbor som kan se skillnaderna, och då Nargbor som verkligen är insatt i klanerna. För de flesta invånare ter de sig som väldigt lika. De som märker bäst av klanbytet, och oftast då det är Vargaklanen som tar makten, är den undre världen. Det är alltid de som Vargaklanen först vill ha ändring på.

Foto