Kapitel V: Grupper av fae-väsen

När en känsla solidifieras kring dess hjärtekärna till ett väsen, kommer det att finna en form som accomenderar denna känsla. Följdaktligen bildas grupper av väsen som delar liknande personlighetsdrag, såväl som fysiska drag. Ett är dock säkert, nämligen att det inte finns två likadana väsen som existerar. Och gör det det, är den ena en formbytare.

Nedan följer en lista på grupper.

Bjuggas

Dessa ofta kortväxta väsen med stora näsor, öron och skägg, är ofta hjälpsamma när de stöter på andra som behöver assistans. Väsendena är flitiga och händiga och deras magi är av praktiskt slag. Bjuggas är doch i grund och botten affärsmän med ett ego av större proportion än dem själv. De vill gärna ha någonting i betalning för sina tjänster. Något som de däremot inte kan motstå är skvaller. Alla väsen skvallrar, men Bjuggas är defenitivt värst.

Vanliga typer av Bjuggas är hustomtar, gnomer, domovoj, kullvättar, boccas mm.

Eshuer

Dessa väsen är vagabonder och historieberättare. Levandes som nomader och äventyrare älskar de sin frihet mer än något annat och är oftast gästvändliga mot andra de stöter på. Eshuer klär sig gärna färggrannt och med orientalisk stil. Deras ansiktsdrag är vackra och ögonen kraftigt markerade. Eshuer älskar uppmärksamhet och uppträder gärna med en lång och svindlande historie där de själv är endera huvudkaraktärer eller med på ett hörn. De älskar att slå vad, och finner sig till följd av detta ofta i svåra och farliga situationer.

Vanliga typer av Eshuer är efriti, aithu, djinner och liknande.

Knackare

Namnet knackare kommer antagligen från det faktum att de alltid håller på att konstruera någonting nytt. Knackare är nämligen hantverkare, mekaniker, smeder, uppfinnare och händiga när det kommer till alla former av byggande och skapande, vare sig det är mekaniskt eller magiskt. Det syns på deras klädsel, eftersom den är riven, skitig och antagligen har svart sot efter ett antal explosioner. Vad Knackare vinner på sin användbarhet, tar de igen på urusel personlighet. Knackare är kritiska mot sina egna och andras skapelser. De kan vara extremt småpetiga och saknar all form av gott uppförande eller personlig hygien. När de talar svär de ofta och har lätt att förolämpa alla i sin omgivning. Med sina svordomar kan de skrämma föremål som gått sönder eller blivit felkonstruerade till att fungera.

Vanliga typer av knackare är kobolder, gremliner, dvärgar, mm.

Pookas

Den absoluta majoriteten av allt som Pookas säger är lögn. Det är inte det att de är kompulsiva lögnare (vilket de är), utan helt enkelt för att de tycker att sanningen är så ointressant att de gärna broderar ut den. Mycket. Pookas kan se ut lite hur som helst, men man känner fort igen dem på deras tal och uppförande, liksom deras förkärlek till djur. De talar ofta med varierande dialekter och ändrar tempo allt eftersom de själv blir upphetsade. Pookas har ingen respekt för andras egendom, och har flinka fingrar. Dessutom gillar de att skämta, både på egen och andras bekostnad.

Vanliga pookas är älvor, näbbmän, spinnare, råttkungar, mm.

Rödtoppar

På grund av sin röda huvudbonad har rödtopparna fått sitt namn. De är fae-världens monster. De är blodtörstiga mördare, kannibaler och jägare som njuter av allt vad våld heter. De känner ingen nåd och väntar sig ingen i retur heller. Deras kraft är stor och inte sällan har de en hunger som driver dem till att äta upp sådant som kommer i deras väg. Rödtoppar som rör sig bland andra väsen är vanligen högljudda, ociviliserade översittare som gör irriterande och brutalt sällskap.

Vanliga rödtoppar är hobgobliner, ograr, vankyrier, mm.

Satyrer

Som eviga festare, ständigt dedikerade till dansande, sjungande, drickande och älskog är satyrerna kända från mythologiska källor. Oberoende utseende är det passionen i dem som styr. De gillar poesi och tävling, debatt och drickande av sin egen brygd (ambrosia). Satyrer är väldigt stolta över sin brygd och blir ytters förnärmade ifall deras bryggerikonst inte beröms när de bjuder åt andra. När de är fulla kan deras sinnesstämningar svänga fort, och de talar ofta öppet om vad de tycker om andra väsen, trots att det emellanåt gör dem opopulära.

Vanliga Satyrer är satyrer, sytarer, minotaurer, centaurer, hern(halvhjortar), mm.

Högborna

De högborna är Fae-världens adel. De har en slags aristokratisk aura omkring sig och är utstuderade i utstyrsel och uppförande ända ner till minsta detalj. De är traditionsbundna och stolta och framhåller gärna att de är de som är mest ansvariga av alla väsen. När de talar är det oftast med högflygande ord och snirkliga benämningar. Även deras magi är lika snirklig. Trots deras svala yta finns det kärlek till intriger, avundsjuka, girighet och kall beräknande intelligens bakom den kyliga blicken.

Alla högborna är alver.

Slaugher

När det kommer till samlande av information finns det inga bättre än Slaugher för jobbet. Dessa hemlighetsfulla och mystiska fae håller sig till det fördolda och samlar ständigt kunskap. När de kommer ut märker man dock varför få andra väsen vill ha att göra med dem. De är äckliga, illvilliga, exotiska och har en förkärlek för insekter och maskar. Trots det är de ytterst belevade när det kommer till konversation, även om de hela tiden talar i viskningar. Slaugher har nära samröre med det fördolda och i människornas värld rör de sig mycket bland drömmar och spöken. Skräck är nämligen något de gillar väldigt mycket.

Vanliga Slaugher är bogeymän, skuggvättar, mörkryttare, mm.

Ettiner

Stora och starka, men fula som stryk. Det är ett kort sätt att summera Ettiner. Fortsätter man så kan man lägga till att Ettiner har enkla sätt att se på sin omgivning och är ofta fåordiga. De känner stark pliktkänsla och ära är för dem mycket viktigt. När de slåss är de nästan ostoppbara, och deras krafter och utseende hänrör till det element de är närmast(eld, frost, vatten, jord). Inte heller Ettiner är främmande för tanken att äta det som kommer emot dem för att få mera kraft.

Vanliga Ettiner är troll, småsprigga, jättar, titaner och elementariska väsen.

Clurichaner

Få till antalet har dock dessa småväxta grönklädda besservissrar gjort ett visst intryck i Fae. De älskar att dricka och kan bli väldigt lättretliga och griniga ifall de inte får som de vill. Deras hår (och skägg) är lika rött som deras hetsiga temperament. Vanligen har de mycket med ädla metaller att göra, såsom guld, och älskar gåtor. När de knäpper med fingrarna kan de försvinna på ett ögonblick.

Clurichanerna är alltid leprechauns.

Piskier

Ännu mindre än andra väsen är piskier lekfulla, barnsliga snabba väsen. De gillar andra väsen och människor som är små som de själva, och tycker om att dansa kring ljus. När de talar är det med fnittrande munlande ord. De kommer ofta i grupper och är kända för att röva med sig barn från människornas värld. De stjäl gärna sådant som andra lagt ifrån sig, liksom även minnen och känslor. Själv har de korta minnen och är nästan alltid på gott humör.

Vanliga piskier är impar, feer, luftvingar, mm.

Selkier

Vatten och andar är de två gemensamma nämnarna för alla selker. Lidelsefulla och inte sällan musikaliska, rör sig dessa väsen i närheten av vattendrag eller öppna hav. Deras samrören med andar varierar beroende av väsendets drivande känslor, men de har alltid att göra med själar att göra. Levande eller döda. Deras tankebanor är vanligen svåra att följa och de kan handla överraskande. En vanlig detalj hos selker är att de har simhud mellan findrar och tår.

Vanliga selkier är sulfider, keijuset, näcken, vattenhäxor, sirener, bansheen, kelpier, mm.

Ghille-dhuer

Dessa väsen är närmare naturen än alla de andra. Vissa av dem är så nära växter och träd att det är svårt att skilja på dem. De är alltid på naturens sida och kan bli aggressiva ifall de anser att någon eller något hotar det levande omkring dem. Annars är de vanligen gott sällskap, om än lite väl upptagna av sig själv eller naturen omkring dem. De är till sin natur beskyddande av sig.

Vanligen är dessa naturälskare trädandar, dryader, grönmän, mm.

Andra

Även andra enstaka väsen som inte faller under någon av dessa grupper ovan har setts i Fae. De är vitt varierande till natur och uppförande.


» Tillbaka till Monstrumtexterna