Nybörjarguide

Har du aldrig lajvat förr eller är du osäker på hur det går till? Det kan kännas övermäktigt med alla texter, regler och praktiska förberedelser, men var inte orolig. Det är inte så farligt som det låter. Här följer en guide för dig som är nybörjare! Det kan löna sig att bekanta dig med lajvarens ordlista innan du läser denna guide för att förstå alla termer som används.

Steg 1: Hitta ett lajv som intresserar dig!

Detta gör du genom att läsa igenom de texter som finns på respektive lajvs hemsida. En lista på kommande lajv inom Eloria finns på startsidan, och nya lajv dyker upp med jämna mellanrum. Om du vill veta mer finns det ofta en tråd för lajvet på föreningens öppna forum, där du kan ställa frågor och diskutera lajvet.

Steg 2: Läs reglerna

Precis som de flesta spel har även lajv egna regler. Som nybörjare bör du bekanta dig med Elorias allmänna lajvregler inför ett lajv som du vill delta i. De flesta regler är väldigt lätta att komma ihåg, men det är förståeligt att termer som "IN", "OFF" och "HOLD" inte fastnar från början. Det kommer med tiden, och före varje lajv hålls en muntlig genomgång av de viktigaste reglerna, så ta ingen stress ifall du skulle råka glömma något. Huvudsaken är att du förstår dig på reglerna och vad de används till i lajvet. Sunt bondförnuft räcker långt.

Steg 3: Anmäl dig till lajvet

Detta görs via en blankett på lajvets hemsida. Det finns vanligtvis en text som berättar mera om vad lajvet kostar och hur du anmäler dig. Ibland sker anmälningen enligt en rollista, varifrån du väljer en intressant rollkaraktär åt dig, eller till en av flera möjliga grupperingar, men även andra sätt finns. Möjligheten finns oftast att låta spelledaren välja en roll åt dig, om du inte själv riktigt vet vad du vill. Om du inte redan har gjort det så bör du senast nu läsa genom och godkänna reglerna samt föreningens allmänna deltagarvillkor.

Steg 4: Förbered dig för lajvet

Förberedelserna varierar rätt mycket mellan olika lajv. Inför vissa lajv ordnas workshoppar, andra gånger lämnas förberedelserna upp till var och en. Nedan står de viktigaste förberedelserna i punktform:

  • Läs vidare på de texter som finns på lajvets sida. Ibland kommer det upp nya texter som du bör ha läst före lajvet. I vissa fall kan spelledaren skicka ut gruppspecifika texter åt spelarna, och e-postutskick är inte ovanligt.
  • Fixa passande kläder för lajvet. Beroende på hurudant lajv det handlar om kan det bli aktuellt att köpa eller låna kläder, alternativt sy dem; ibland kanske något passande redan hittas i din eller någon annans garderob. Det brukar ofta hållas sytillfällen inför lajv som man får komma på och där det också går bra att be om hjälp av de andra deltagarna.
  • Du kan också vara i direkt kontakt med spelledningen och diskutera saker som kläder, önskemål för din roll eller lajvet i allmänhet.

Steg 5: Läs din rolltext

Du får oftast din rolltext per mail 1-2 veckor för lajvet. Läs rollen så du förstår den, och fråga om något känns oklart. Du behöver absolut inte kunna varenda liten detalj av din rolltext utantill. Det som är viktigast att komma ihåg är vem din roll är, varifrån rollen kommer, hurdan rollen är som person, vem rollen känner och vad rollen vill få gjort (intriger). Var inte orolig om du glömmer något. Ett bra tips är att alltid ha rollpappren med dig under lajvets gång, så kan du snabbt gå avsides en stund och bläddra lite i pappren ifall du glömmer någonting. Även bland erfarna lajvare behöver göra detta emellanåt!

Steg 6: Kom på lajvet!

Efter att du anmält dig, betalat deltagaravgiften, läst din rolltext och i övrigt förberett dig så är det så småningom dags för lajvdagen! Kontrollera att du har allt väsentligt med dig: det viktigaste är dina rollkläder, eventuell rekvisita och dina rollpapper. När alla spelare väl är på plats hålls en s.k. prebrief, där de sista sakerna gås igenom inför lajvet. Här har du oftast lite tid att bekanta dig med dina medspelare och diskutera om de kontakter som du eventuellt känner i lajvet. När spelledaren anser att allting är klart påbörjas lajvet!

Steg 7: Ha roligt!

Lajv handlar om att tillsammans med de andra deltagarna skapa en berättelse, där din karaktär kan påverka historien genom sina ord och handlingar under spelets gång. Våga leva dig in i din roll och i den givna situationen. Om du är osäker, se hur de andra deltagarna gör och följ deras exempel. Det viktigaste att komma ihåg är att ha roligt med den roll du har. Sist och slutligen så kan du inte göra fel. Ifall du är osäker på om någonting har gått rätt till under lajvets gång är det att höra sig för med spelledningen, vars uppgift det är att agera domare. Spelledaren har alltid sista ordet vid oklarheter.

Steg 8: Landa tillbaka i verkligheten

Direkt efter att ett lajv har avslutats samlas alla deltagare och spelledare och pratar igenom vad som har skett. Du får reda ut vad du och alla andra egentligen haft på gång och slappna av efter lajvet. Detta kallas för en debrief. Efteråt är det att byta om till sina egna kläder och bege sig hemåt. Senare är det vanligt att du känner dig väldigt trött, men samtidigt upplyft om du haft en rolig erfarenhet någonting som ofta benämns som "lajvkrapula".

Steg 9: Vill du komma på nytt?

Efter att du deltagit på ditt första lajv kan det vara bra att du ställer dig följande frågor:

  • Hade jag roligt?
  • Var de andra deltagarna trevliga?
  • Kan jag tänka mig att göra detta igen?

Om du tycker att det var en trevlig upplevelse och vill delta igen i ett lajv då är det bara att börja om från steg 1, men denna gång kommer du säkert att märka att allt går betydligt lättare. Reglerna börjar kanske kännas mer bekanta och du har redan en ny idé om en hurdan karaktär du skulle vela spela nästa gång. Sedan är det bara att hitta ett nytt lajv och komma med igen!

Foto