Biblioteket

Bokrecension: Conn Iggulden, Emperor - The Gates of Rome

skrivet av Sebastian Köhler 5.3.2006 i kategorin
Övrigt

The Gates of Rome book cover

  • Titel: Emperor - The Gates of Rome
  • Författare: Conn Iggulden
  • Utgiven: Hardback januari 2003, paperback september 2003
  • Förlag: HarperCollins Publishers
  • Genré: Historisk fiction
  • ISBN10: 0007136900
  • ISBN13: 9780007136902
  • Författarens hemsida: http://www.conniggulden.com/

Emperor - The Gates of Rome är den första delen i en serie på fyra böcker, som förtäljer en fiktiv berättelse om Gaius Julius Caesars liv, skrivna av den engelske författaren Conn Iggulden. The Gates of Rome är den första boken Conn Iggulden skrivit som fulltidsförfattare. Conn Iggulden har studerat det engelska språket vid universitetet i London och jobbade tidigare som lärare.

The Gates of Rome tar läsaren tillbaka till det sista århundradet före Kristi födelse. Historien börjar då Gaius är 8 år gammal, och bor på sin fars gård utanför Rom. Den andra huvudkaraktären i berättelsen är Marcus, en föräldralös pojke som är i Gaius ålder och som omhändertagits av familjen. Gaius och Marcus är som bröder. Eftersom väldigt lite känns till om Caesars ungdom, har författaren gett honom en typisk romersk barndom, som återspeglar faderns ställning som en senator av Rom. En stor vändpunkt i Gaius' liv sker när han i tonåren ärver sin fars ägor och reser till Rom för att träffa sin morfar Marius, en av Roms två konsuler. Gaius dras in i den romerska adelns; patriciernas, vilda liv. Boken tar läsaren igenom inbördeskriget mellan konsulerna Marius och Sulla, Gaius' första giftermål och hans avresa från Rom och följdaktliga anställning i den romerska armén, då han ännu inte ens är 20 år gammal. På vägen blir han en man, och lämnar barnanamnet Gaius i fördel till Julius; faderns namn.

Conn Iggulden har ett väldigt koncist sätt att skriva. Detaljerna i miljön och karaktärerna beskrivs inte, utan istället fästs uppmärksamheten på några speciellt framträdande drag. Dessa beskrivs färggrannt och fastnar således i läsarens tankar, medan de mindre viktiga enskildheterna lämnas till fantasin. Samtidigt dras historien ständigt framåt och det händer mer eller mindre hela tiden någonting. Detta gör att det inte finns en endaste långtråkig stund i boken. Stilen är oerhört lik David Gemmells, och genom att bara se på stilen skulle det vara svårt att skilja de två författarna åt.

Tidens vulgaritet framträder ypperligt bland annat genom de starkt målade stridsscenerna, och vissa av de råare episoderna är så känslofyllt berättade, att jag kände mig lätt i huvudet medan Marcus tömde innehållet i sin mage. Genom boken börjar man få en bild av hurudana de viktigaste karaktärerna är; deras sinnelag och personlighet, och i Julius' och Marcus' fall hurudana personer de kommer att bli då de växer upp. Det intressanta med detta är, att blodsbrödernas karaktärsdrag ofta observeras eller påminns av den andre. Kontrasten mellan dem ökar sålunda, men i gengäld visar det hur väl de känner varandra.

De latinska orden, såsom nobilitas, tesserarius och denarii, vilka finns insmälta här och var, ger en känsla av tidsenlig äkthet. Ifall deras innebörd inte är lättförstådd förklaras de med motsvarande engelska termer. Det bör ännu påpekas att det är en fiktiv historia. De stora händelserna i Julius' liv stämmer överens med den sanna historien, men en hel del detaljer och några större händelseförlopp har modifierats av författaren för att göra det till en bättre och mer spännande berättelse. Så ävenom man kan lära sig en hel del om vad Caesar uträttade i sitt liv, bör man kolla upp och jämföra med vad som egentligen skedde. För att underlätta detta en aning finns ett kapitel med namnet "Historical Notes" i bokens slut. Där har författaren förklarat en del av de kompromisser och ändringar han gjort i boken. Detta ökar bokens värde mångfalt.

Utan tvekan är The Gates of Rome en "pageturner", och fastän den inte lämnade en känsla av att jag läst någonting odödligt, lägger den palmkvistar på vägen till de fortsatta tre böckerna om den geniale Julius och den brutale Marcus.

Intresserade kan läsa om de sanna händelserna i Gaius Julius Caesars liv på Wikipedia: http://en.wikipedia.org/wiki/Julius_caesar

» Återvänd till Blandade biblioteket